Chce sundat Petra Fialu? Hejtman Kuba otevřeně

18.02.2021 15:22

Současný jihočeský hejtman a šéf asociace krajů Martin Kuba je poměrně výraznou postavou současného dění kolem nouzového stavu. Je dost výrazně slyšet. Sám však v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že nechce nahradit šéfa ODS Petra Fialu, ani vést stranu do voleb. Zároveň však dodal, že si rozhodně nesedá na zadek z premiéra Andreje Babiše (ANO).

Chce sundat Petra Fialu? Hejtman Kuba otevřeně
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Premiér Andrej Babiš podle Martina Kuby neřídí tuto zemi dobře. „Politici by se ale na něj neměli fascinovaně dívat a vymezovat se jen proti němu,“ dodává. Sám současný kolotoč, kdy je v centru politického dění, opravdu nečekal. „Politika je věc, která vás dostane během několika dní na místa, kde jste nechtěl, nepotřeboval a ani si nepředstavoval být,“ poznamenal.

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Ambici vystřídat Petra Fialu na postu předsedy a vést ODS do těchto voleb nemá. I proto do nich nekandiduje. „Petr Fiala je předsedou s mandátem vést trojkoalici do voleb a musí mít úspěch,“ sdělil jasně Kuba. Zároveň zdůraznil, že všechny své současné kroky komunikuje s ODS. „Jsem s předsedou Petrem Fialou v permanentním kontaktu. A přiznejme si, že vytvoření prostoru pro jednání vlády s hejtmany udělala ODS a další strany tím, že automaticky nemávly vládě minulý čtvrtek na další prodloužení nouzového stavu. Jinak by se možná ani nezačalo jednat," míní Kuba.

Kuba se domnívá, že v případě, že by se hejtmani nedohodli s vládou na vyhlášení nouzového stavu, republika by se rozsypala na jednotlivé kraje, v nichž budou různá opatření proti šíření pandemie. „A nám by například do jižních Čech jezdili lidé z jiných regionů a počty nakažených a hospitalizovaných by se nebezpečně zvyšovaly. Na rozdíl od Poslanecké sněmovny jsme my, hejtmani, museli řešit takovéto naprosto praktické problémy,“ řekl.

A dodal, že hejtmani opravdu nemohou převzít boj proti epidemii, protože nemají praktické ani právní nástroje na to, aby mohli přikazovat lidem, co smí a nesmí dělat během pandemie. 

„Vláda vnímá, co jí říkáme. Poslouchá. Myslím, že se nám při jednání s vládou minimálně podařilo různé věci odblokovat a rozpohybovat. Za několik desítek hodin od ukončení jednání máme první konkrétní krok, což je hrozně důležitá věc a signál pro veřejnost,“ podotkl také k současné situaci.

„Pokud otevřeme například malé obchody, ve kterých se budou dodržovat všechna hygienická opatření, tak si rozhodně nemyslím, že takové obchody zhorší epidemickou situaci. Nynější stav je dlouhodobě neúnosný, pandemie nemá jenom zdravotní dopady na společnost, ale také ekonomické a sociální,“ zmínil rovněž k současné myšlence rozvolňování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…