Chceme nadstranického Zemana, říkají sociální demokraté v krajích

01.02.2016 17:16

Prezident Miloš Zeman by měl být nadstranický, shodují se krajští sociální demokraté. V hodnocení aktuálních výroků Zemana na adresu premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se ale liší. Zatímco většina hovoří o urážkách, nepřijatelném vystupování nebo nekorektnosti, jiní mají za to, že prezidentovi nejde o osobní spory, a dokážou si představit, že ČSSD podpoří Zemana při jeho případné další kandidatuře na post hlavy státu.

Chceme nadstranického Zemana, říkají sociální demokraté v krajích
Foto: Partie FTV PRIMA
Popisek: Prezident Zeman v Partii televize Prima

Prezident Sobotku kritizoval už v minulosti, v posledních dnech tak ale učinil hned několikrát. V jednom z rozhovorů prohlásil, že Sobotka škodí sociální demokracii, v dalším zase vyjádřil lítost nad tím, že neumětelové přivádějí sociální demokracii do nižších pater politického vlivu.

Prezidentova slova jsou příznakem demoralizace

„Sklouzlo to hluboce pod laťku, kterou jsme si před pár lety vůbec nedokázali představit. Urážka je urážkou, tak to prostě musíme nazývat,“ řekl dnes ČTK předseda krajského výkonného výboru ČSSD Pardubického kraje Pavel Svoboda. Slova hlavy státu považuje za příznak demoralizace a úpadku úrovně nejvyšších státních činitelů. Vadí mu také to, že prezidentova kritika není věcná a konstruktivní.

Podporu Zemana do dalších prezidentských voleb si představit nedokáže. „Neumím si představit hodnotu, kterou by nám současný prezident přinesl ve svém dalším volebním období,“ poznamenal. ČSSD by podle něj měla postavit vlastního kandidáta nebo se dohodnout s jinými partnery na společně přijatelné osobě. „Nedokážu si představit, že bychom podpořili člověka, který nás neustále kope do kotníků a jasně nadbíhá hnutí ANO,“ řekl ČTK předseda hradecké krajské ČSSD a poslanec Jan Birke.

Zemanovo vystupování je nepřijatelné

Zemanovo vystupování proti Sobotkovi má za nepřijatelné. „Miloše Zemana ale všichni známe, on se v této věci vyžívá. Bezesporu to ale poškozuje celou sociální demokracii. A to je pro mě nepřijatelné,“ uvedl. Sociální demokracie by se ale podle něj neměla přít s prezidentem v hádce, kterou nezačala.

Reagovat by sociální demokracie neměla ani podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), který se domnívá, že mediální přestřelky k ničemu nevedou. Případnou podporu ČSSD při možné další kandidatuře Zemana na prezidenta je zatím předčasné řešit, míní. Podobně to vidí také předsedkyně liberecké krajské organizace sociální demokracie Lenka Kadlecová, podle níž by prezident neměl na veřejnosti operovat takovýmito osobními názory.

Pardubický hejtman by Zemanovu prezidentskou kandidaturu podpořil

Naproti tomu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) by Zemanovu kandidaturu podpořil už nyní. „Jsem přesvědčen, že je to jedna z nejvýraznějších polistopadových osobností a že svoji úlohu plní,“ míní. Netolický má také za to, že Zemanovi jde o program, nikoliv o personální půtky.

Výrazně odlišný názor zastává předsedkyně ČSSD ve Zlínském kraji Milena Kovaříková, podle níž Sobotka leží Zemanovi v žaludku. „Jeho útoky na předsedu vlády nepovažuji za korektní. Vnímám to tak, že pan premiér dobře pracuje a Miloš Zeman na něj takto reaguje, protože vidí v ČSSD konkurenci před prezidentskými volbami,“ podotkla.

Hašek by chtěl spory Zemana a Sobotky urovnat

Za nevhodné považuje výroky prezidenta také bývalý středočeský hejtman Josef Řihák, podle něhož by prezident měl být nadstranický. Olomoucký krajský šéf ČSSD Jiří Zemánek je přesvědčen o tom, že by prezident měl zvažovat, co si ve své funkci může dovolit. „Vzhledem k jeho postavení může být (každá věta) vnímána jako bonmot, ale i jako urážka a klidu ve společnosti to nepřidá,“ míní.

„Spory prezidenta a premiéra neprospívají nikomu. Rád bych společně s pohostinnou jižní Moravou přispěl k jejich zklidnění a urovnání,“ sdělil ČTK zase jihomoravský hejtman Michal Hašek, který byl jedním ze strůjců takzvaného lánského puče.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…