Chceme vzít do Česka štrasburskou slušnost, loučí se europoslanci

17.04.2014 13:48

Poslední ze 76 zasedání je u konce a čeští europoslanci balí kufry na cestu ze Štrasburku. Někteří se sem již nevrátí, další se nechtějí s představou konce v evropské instituci opomíjené českými voliči smířit. Na jednom se ale shodují: Pokud by opustili Štrasburk nadobro a působili v Česku, bude jim chybět zdejší slušná atmosféra.

Chceme vzít do Česka štrasburskou slušnost, loučí se europoslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Vlasák bude v Česku postrádat korektní prostředí

Jedním z těch, kteří jsou na případný návrat do české politiky připraveni, je místopředseda europarlamentu Oldřich Vlasák, který je čtyřkou na kandidátce ODS, jejíž preference napovídají, že čtyři europoslanecké posty z 21 českých získá v květnových eurovolbách pouze při velmi příhodné konstelaci. „Jsem na to připraven. Mám tady obrovské množství kontaktů z titulu funkce místopředsedy, což by se dalo využít i při mém působení mimo europarlament," uvažoval o budoucnosti Vlasák. Na otázku, co by mu ze Štrasburku doma chybělo, odpověděl, že rozhodně ne věčné cestování, které musí mezi evropskými institucemi a domovem absolvovat. „Asi to kolegiální a korektní prostředí, tím se to tady liší od českého Parlamentu," řekl královéhradecký zastupitel Vlasák.

Také další z dlouholetých europoslanců Richard Falbr připustil, že atmosféra ve Štrasburku se mu zamlouvá více než ta z pražské Malé Strany. „Atmosféra v parlamentu je docela dobrá, nevede se tady taková ta zákopová válka jako u nás. Na druhou stranu tu poslanci nemají ani společenský život, který u nás je. A za tu dobu tady jsem přišel skoro o všechny přátele u nás, na které jsem neměl čas," vypočítal plusy a minusy desetiletého štrasburského působení politik, který má ze šestého místa kandidátky ČSSD slušnou šanci mandát obhájit.

Některé věci z europarlamentu by se podle něj stálo za to pokusit přenést i do českého zákonodárného sboru. „K vystoupení dostanete minutu nebo dvě a pak vám vypnou mikrofon. A také kázeň při hlasování: Když nepřijdeme hlasovat, tak nám seberou denní diety, takže parlament je při debatách prázdný, ale před hlasováním se naplní. Tyhle dvě věci bych zavedl v našem Parlamentu," řekl Falbr.

Roithová už nekandiduje, jako penzistka chce číst knihy

Přímo z posledního hlasování spěchala vyklízet svou štrasburskou kancelář lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Stejně jako její dva výše zmínění kolegové tu strávila dvě volební období, což za celkem deset let znamenalo více než 4000 hodin debat a hlasování. Rozhodla se proto, že nastal čas na změnu a v květnu nekandiduje. „Člověk by neměl lpět na pozici. Mám tady sice za tu dobu spoustu přátel, ale na druhou stranu se těším, že nebudu trávit tolik času cestováním," řekla Roithová, kterou vedle dnešního stěhování štrasburské kanceláře čeká ještě červnová stěhovací výprava do Bruselu, kde po vyklizení europoslaneckého bytu musí ještě vyprázdnit kancelář.

Cestování ale ani v Česku nezanechá. Konečně bude prý moci přijímat pozvání, která jí během deseti let společně s řadou publikací paradoxně předávali zástupci českých regionů cestující do evropských institucí. „Mám těch knih plné dvě krabice, takže si je konečně přečtu," prohlásila místopředsedkyně lidovců s tím, že je od loňského roku oficiálně důchodkyní.

Čeští europoslanci doufají ve znovuzvolení

Ačkoli mezi lidmi v Česku často znějí hlasy o tom, že europoslanci jsou jen zbytečně přeplácenými politiky, kteří stejně nic zásadního nevykonají, neboť ani nemohou navrhovat zákony, atmosféra při posledním zasedání současného parlamentu byla cítit tím, že si sami poslanci myslí pravý opak. Naložili si dvojnásobnou porci hlasování oproti běžným zasedáním, snažili se prosadit směrnice, které by jinak spadly pod stůl, a ze všeho nejvíc bylo u řady z nich (alespoň těch českých) cítit, jak se sem chtějí po volbách vrátit.

„Evropský parlament je něco jako fotbalová Liga mistrů. Pokud chce člověk dělat politiku ovlivňující nejen dění doma, ale i ve světě, je to nejlepší místo," prohlásil sociální demokrat Libor Rouček, který je na devátém místě kandidátky ČSSD, což je vzhledem k předvolebním průzkumům ne zcela jistá pozice.

Kožušníkovi sebevědomí nechybí

Bez ohledu na to si možný odchod nepřipouští, stejně jako další z upozaděných kandidátů Edvard Kožušník z ODS. Ten se po neúspěšné kandidatuře na předsedu strany ocitl až na desáté pozici eurokandidátky a zachránit jej může jen kroužkování. „Já mandát obhájím, věřím, že mi voliči kroužek dají a nepřemýšlím nad tím, že bych tady dál nepůsobil," řekl sebevědomě Kožušník, který plánuje, že se v příštím volebním období bude věnovat boji s přebujelou evropskou byrokracií. Nonkonformní politik, který dorazil na své první zasedání EP na kole, chystá fyzicky ještě náročnější akci i pro svůj případný povolební návrat do Štrasburku. Kvůli častému cestování mezi Českem, Bruselem a Štrasburkem totiž cyklistiky zanechal a začal běhat. „Když budu zvolen, přemýšlel jsem, že bych sem z Prahy doběhl. Spočítal jsem to a je to 22 maratonů. Musí mi na to stačit 22 dní, protože mezi zasedáními více času není," představil svůj plán Kožušník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…