Chceme zůstat v EU, ale toto vše se musí změnit, zahřmělo od Britů

03.11.2015 16:59

Velká Británie chce zůstat v Evropské unii, ta se podle ní však musí nejdříve reformovat. Zároveň se také odmítá podílet na hlubší integraci a obecně má k celému uspořádání spoustu dalších výtek. Například že země, které nejsou členy eurozóny, nemají ručit za dluhy zemí, jež euro používají.

Chceme zůstat v EU, ale toto vše se musí změnit, zahřmělo od Britů
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Britský ministr financí George Osborne se stavil na Den německého průmyslu v Berlíně. Tam také mluvil o budoucnosti Velké Británie a Evropské unie a také o tom, zda tuto budoucnost budou sdílet.

„Chceme, aby Británie zůstala v reformované Evropské unii. Musí to být Evropská unie, která bude lépe fungovat pro všechny občany Evropy a také pro Británii. Bude to muset být Evropa, v níž nebudeme součástí stále integrovanější unie, jakou vy si přejete,“ řekl Osborne.

Zároveň tvrdí, že je v britském zájmu, aby země stojící o hlubší integraci ve svých snahách uspěly. Připomněl však, že Británie se na to prostě z důvodu národních tradic dívá poněkud jinak.

Velmi důležité je podle něj omezit evropské regulace, které způsobují, že Evropa není konkurenceschopná ve světové ekonomice a to vede k růstu nezaměstnanosti.

„Americké firmy mohou získat licenci a uvést své produkty na trh během dní. V Evropě to trvá týdny, někdy i měsíce,“ vysvětlil ministr a následně ocenil současnou Evropskou komisi za to, že vydává méně regulací než ta předchozí. Dodal však, že je nutné snížit spolu s nimi i byrokratickou zátěž dříve vydaných regulací.

„Některá z pravidel, která si Evropa sama stanovila, udělala z tohoto kontinentu méně konkurenceschopné místo pro podnikání ve finančnictví. A není v zájmu Británie, která je největším světovým finančním centrem, aby se finanční střediska přesouvala mimo Evropu,“ vynesl Osborne svůj další reformní bod.

Důležité je podle něj také upravit vztahy mezi zeměmi eurozóny a těmi, které stále mají vlastní měnu. „Neusilujeme o právo veta nad rozhodnutími eurozóny. Musí ale platit, že když se eurozóna rozhodne více integrovat, nepoškodí to zájmy zemí stojících mimo euro,“ řekl Osborne a dodal: „Nikdy nesmí dojít k tomu, aby daňoví poplatníci zemí, jež nemají euro, museli nést náklady na podporu zemí v eurozóně.“

Nakonec také vyzval k rychlejšímu schvalování smluv o volném obchodu s USA, s Japonskem a s Čínou a nadnesl, že je nutné vytvořit nová pravidla pro volný pohyb osob v Evropské unii, aby se tak předcházelo tomu, že se ze současného systému stane „svoboda vybrat si nejvelkorysejší sociální dávky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…