Chceš si zastřílet? Zbraně tu budou za chvilku. Český bloger popsal, co zažil na Majdanu

25.03.2014 12:14

Bloger Vít Hassan se na svém blogu na serveru iDnes.cz podělil se svými zážitky z revolučního Kyjeva na konci února, v době vrcholících protestů na náměstí Nezávislosti. Na cestu se vydal poté, co se domluvil s účastníky demonstrace za demokratickou Ukrajinu na Václavském náměstí, kde se seznámil s německým knězem, který ale žije v Česku. Původem je Ukrajinec a sympatizuje prý s opozičním hnutím.

Chceš si zastřílet? Zbraně tu budou za chvilku. Český bloger popsal, co zažil na Majdanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Vít Hassan je bloger a fotograf pocházející ze smíšené rodiny. Vystupoval často proti českým rasistům a „náckům". Jeho aktivity jej přivedly do blízkosti ukrajinského demokratického hnutí a následně se rozhodl odjet do Kyjeva, kde by dokumentoval průběh dění. 

V autobuse mu zmíněný kněz dal obsáhlou přednášku o dějinách a kultuře ukrajinského národa, včetně symboliky banderovské černo-červené vlajky. O následovnících Stěpana Bandery prý nadšeně vyprávěl dvě hodiny, načež přešel k líčení historie strany Svoboda, jednoho z nejvýznamnějších pilířů kyjevské revoluce, jejímž je hrdým exilovým členem již od roku 1996.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Následuje výklad, že strana věrna svému názvu přeje svobodu lidem i národům, a ačkoliv vyznává lásku ke své vlasti, neznamená to nenávist k jiným národům. Muž působí prý celkem sympaticky, ale jen do chvíle, než začne vážně vykládat, že známý symbol svastiky má původ mezi starými Slovany a číslo 88, dobře známé z neonacistických sešlostí, nemá prý žádnou souvislost s Hitlerem, ale prostě je mezi mladými „cool“.

Celý blog ZDE.

Upovídaný kněz se však postupem cesty rozpovídá ještě více a prozradí, že je proti míšení ras. Pokud si běloška vezme černocha, měla by podle něj odtáhnout s mužem do Afriky. „Kdo se má na ty jejich děti dívat?“ ptal se řečnicky dlouholetý člen strany Svoboda. Stejně tak by podle něj měli z Ukrajiny zmizet Číňani, Vietnamci, Židé a Arabové. Na námitky ohledně Židů reagoval přednáškou, jak se chová Izrael k Palestincům. Vrcholem jeho výkladu prý bylo pyšné oznámení, že jeho čistokrevný pes se narodil 20. dubna, tedy na Hitlerovy narozeniny.

V autobuse jsou přítomni i dva holohlaví mládenci, kteří z neznámých důvodů mají strach, zda je vůbec pustí přes hranice. Když se tak stane, znatelně se jim uleví a rozpovídají se, že zašli na Václavák na demonstraci za demokratickou Ukrajinu a celé téma je tak oslovilo, že se okamžitě rozhodli vyrazit do Kyjeva.

Když konečně dorazí do kyjevské metropole, projíždějí s německým knězem v taxíku městem. „Při cestě se mě ptá, zda si chci nafotit hořící obchod a vzápětí mi nabízí, že vezme zápalnou láhev a vhodí jí do pekařství, které prý patří jednomu z ministrů současné vlády,“ popisuje konsternovaný bloger s tím, že „současnou vládou“ v té době ještě byli Janukovyčovi ministři.

Na Majdanu se kněz převléká do kněžského roucha, přes které si přetahuje maskáčovou uniformu ukrajinských opozičníků. Všude kolem prý chodí lidé s nejrůznějšími nástroji, použitelnými jako zbraně - jsou k vidění baseballové pálky, rýče, kladiva, sekery. Pak se přesouvají do obrovského sálu, kde chvíli pozoruje kmitající lékaře, pečlivě střežené muži v uniformách militantní opoziční strany Pravý sektor. Když se vrátí ke „svému“ knězi, překvapí jej, že dvěma holohlavým spolucestujícím, které prý náhodou potkal na Václaváku, svěřuje, že „zbraně tu budou za chvilku“ a pak i jemu nabídne, jestli si také nechce zastřílet.

Fotograf to odmítne a od skupinky se raději odděluje. Později zjistí, že kněz s oběma holohlavci chodí mezi akcemi přespávat do klidu kanadské ambasády. Sám se pokouší spojit se senátorem Jaromírem Štětinou, který v té době v Kyjevě pobývá a své zážitky reprodukuje do všech médií, ovšem ten nebere telefony a nereaguje ani na výzvy po Facebooku.

O dvou jeho holohlavých spolucestujících později napíše server Novinky.cz. Titulek článku zní „Čeští hooligans odjeli tajně bojovat do Kyjeva".     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…