Chceš být správný levičák? Otevři Evropu migrantům, radí Martin Hekrdla

15.10.2015 11:29

Martin Hekrdla na serveru Altpress.cz shrnul deset důvodů, proč otevřít Evropu migrantům. Dle jeho slov jde o desatero hlavně pro ty, jimž srdce bije vlevo, ale levici někdy slouží tak, že jí to neslouží. Hekrdla poznamenal, že desatero dal dohromady na základě diskusí, které probíhají v různých francouzských institucích a tamním alternativním tisku.

Chceš být správný levičák? Otevři Evropu migrantům, radí Martin Hekrdla
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Uzavřené hranice jsou neúčinné. To je prvním důvodem, proč je nutné otevřít Evropu migrantům. „Argumentem je tu zdravý rozum, tolik oblíbený v antiimigrační rétorice. Migrace je totiž společenská skutečnost, sociální danost, realita současného světa. Otevřené hranice v první řadě umožní lidem, kteří se stěhují do bezpečných a důstojných podmínek, aby zůstali naživu. A Evropě dají otevřené hranice šanci na uchování alespoň některých hodnot, jichž se dovolává,“ poznamenává Hekrdla. Podle něj zároveň uzavřené hranice přímo podporují pašeráky lidí.

„Invaze jako údajný důsledek otevřených hranic je lež předvolebních agitátorů,“ dodává zároveň k hranicím Hekrdla. Podle něj otevřené hranice také umožňují odliv migrantů. „Mnoho migrantů by se v případě otevřených hranic vracelo domů a pravidelně fyzicky kontaktovalo své rodiny, aniž by všichni usilovali o spojení rodin v destinační zemi. V každém případě by otevřené hranice usnadnily pohyb osob tam i zpět, protiproudy vstupů a výstupů,“ píše. 

Otevřená hranice podle Hekrdly ruší šedou právní zónu. „Odstranila by ilegalitu, v níž se migranti ocitnou kvůli okolnostem, a nikoliv z vlastní vůle, a tedy nezaviněně. Povšechná legalizace přesunů by – zdánlivě paradoxně – vedla jen k tomu, že na volný pohyb migrujících osob by bylo lépe vidět a mohl by být s větší přesností statisticky, administrativně, policejně atd. podchycen. Otevřené hranice neruší hranice. Prostě jen umožňují volný pohyb, ale i větší možnost podpory i kontroly migrantů,“ konstatuje a dodává, že svoboda pohybu je základní právo každého člověka. 

Původní text ZDE.

Migrační mobilita má také ekonomický potenciál, tvrdí Hekrdla. „Jakkoli tato teze má nejvíce odpůrců (mimo jiné i z morálních, ale hlavně ze sociálních důvodů), jedno je jisté: Otevřené hranice umožňují migrantům uplatnit svůj ekonomický potenciál jak v cílových, tak i výchozích zemích,“ poznamenává.

Dalšími důvody je podle Hekrdly také to, že otevřené hranice jsou podmínkou sociálního pokroku, zastavit válku proti migrantům je tak dle něj prvním nezbytným krokem na této cestě. „Lidskost je politická hodnota. Otevření hranic potvrdí jednotu lidstva, kterou dnes fašismus znovu zpochybňuje. Idea této jednoty, která plně koresponduje s realitou, ale je na štíru s ideologickým mainstreamem, musí být do politiky – tedy do boje s mocí a o moc – znovu vrácena. Proti návratu ničivých účinků tmářství neexistuje jiná možnost než humanismus,“ uzavírá desatero Hekrdla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…