Chcete euro? Asi jste něco nepochopili. Rána na komoru do TOPky a Pirátů

18.06.2020 12:39

Přijmout či nepřijmout euro? Toť otázka, která se do českých luhů a hájů pravidelně vrací. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo pirátský europoslanec Mikuláš Peksa tvrdí, že kvůli koruně přichází čeští občané o své úspory, požírají jim je prý inflace a slabý kurz koruny. Ekonom Petr Král z ČNB však nabízí zcela opačný pohled a českou korunu i v časech koronavirové krize důrazně hájí.

Chcete euro? Asi jste něco nepochopili. Rána na komoru do TOPky a Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová tvrdí, že by České republice prospělo přijetí eura místo české koruny.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Současná krize ukazuje, že je zcela zásadní znovu otevřít seriózní debatu o tom, zda se má Česká republika připojit ke státům, ve kterých se již nyní eurem platí. Jako oficiální měnu ho používají dvě třetiny zemí EU včetně tří našich sousedů. Stačí se podívat na nám blízké Slovensko: Deset let po přijetí eura ho vnímá pozitivně 70 procent slovenských občanů a podporu má i u devíti z deseti podnikatelů,“ zdůraznila Pekarová Adamová v komentáři uveřejněném na serveru TOP 09. Text vyšel také v Lidových novnách.

S eurem by podle předsedkyně strany byla česká ekonomika silnější, zatímco s korunou podle ní čeští občané přicházejí o své úspory.

„Dramatické oslabení koruny vůči euru v posledních měsících připomíná tanec na sopce. V podstatě přes noc čeští občané přišli o desetinu úspor. Růst platů byl poklesem koruny naprosto vymazán a všichni to pociťují ve svých peněženkách, nejenom při první zahraniční cestě či dovolené. Pokud je toto důsledkem výhod nezávislé měnové politiky, jak často argumentují odpůrci eura, požadavek na přijetí společné měny by měl ještě zesílit. Přijetí eura by pak zásadně pomohlo českým firmám, které jsou součástí jednotného vnitřního trhu EU a které dnes bojují nejenom s nestabilitou a kurzovými pohyby vlastní měny, ale rovněž s velkými transakčními náklady, které přeshraniční obchodování zásadně prodražují i v normálních časech. Nepotřebujeme pak ani příliš představivosti, abychom si domysleli, jak zásadní je pro naše firmy stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí, spojené se silnou globální měnou,“ pokračovala dáma.

V české debatě o euru ale převládají místo ekonomických otázek politické úvahy o tom, zda se přijetí eura občanům líbí či nikoliv, a to podle Pekarové není dobře. Není prý pravda, že by Česko s přijetím eura ztratilo část své suverenity. Jako členové eurozóny podle Pekarové Adamové můžeme mít ještě větší vliv na budoucí směřování EU.

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) v komentáři uveřejněném v Deníku Referendum konstatoval, že pokud jde o přijetí eura, tak včera bylo pozdě. Zdůraznil, že v Česku, v Polsku i v Maďarsku, tedy v zemích bez eura, roste v časech koronavirové krize inflace rychleji než v zemích platících eurem.

Tradiční argumentace pravicově-konzervativních ekonomů propad koruny obhajuje. Vnímají propad ceny práce jako příležitost pro podniky k vyšším ziskům a další expanzi. Lidem, kteří si za své výplaty koupí méně, je to předneseno jako oběť nutná pro záchranu firem před krizí. Co to ale o nás vypovídá? .... Je to právě politika levné práce, co z Čechů dělá levnou pracovní sílu pro jiné země. Pochopitelně není ani v zájmu lidí, kteří drží moc v České národní bance, ani majitelů zmíněných montoven – či třeba velkofarem – na tomto systému něco měnit,“ napsal Peksa.

Přijetí eura by nás proto podle pirátského europoslance mohlo posunout dál, protože bychom byli nuceni se od levné práce posunout k ekonomice, která produkuje výrobky s přidanou hodnotou. To je podle europoslance mnohem lepší způsob, jak se prosadit na mezinárodních trzích než jen spoléhat na nižší mzdy.

Proti těmto názorům však stojí stanovisko ředitele měnové sekce České národní banky Petra Krále, který v textu pro iHNed.cz napsal, že inflace v Česku sice skutečně roste, ale to ještě není důvod k přijetí eura. Takto se to prý může jevit nezasvěceným lidem, ale realita je jiná.

Nezasvěcený příjemce těchto zpráv by snadno mohl získat dojem, že jde o alarmující vývoj a že České republice nezbývá, než se uchýlit pod ochranná křídla Evropské centrální banky a vzdát se nezávislé měnové politiky,“ uvedl Král. „Tyto závěry však vycházejí zřejmě z nepochopení, proč není zdravá nulová nebo dokonce záporná inflace, jak funguje měnová politika a jak na tom česká ekonomika byla v předvečer propuknutí koronavirové pandemie,“ dodal.

Česká inflace na úrovni tří procent je podle ekonoma projevem zdraví české ekonomiky, která donedávna prožívala víc než dobré časy, rostly mzdy, takže je jen logické, že rostly i ceny v obchodech.  Tento zdravý vývoj nám prý některé evropské státy záviděly, protože marně hledaly cestu, jak inflaci zvýšit k pověstným 2 procentům na zdravou úroveň.

„Meziroční inflace od roku 2016 do současnosti činí v průměru 2,1 procenta, od roku 2015 pak dokonce jen 1,8 procenta. To samo o sobě ukazuje na velmi přesné a nevychýlené plnění dvouprocentního cíle ČNB,“ uzavřel Král svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…