Chcete něco vědět od ministerstva? Připravte si peněženku, shrnují noviny a píší, u koho je to nejdražší

23.03.2015 9:47

Pokud chcete získat informace od některého z ministerstev, připravte se na to, že za to budete muset zaplatit. Jednotlivá ministerstva se ale liší v tom, kolik si za poskytnutí informací účtují. Pokud ovšem stejnou informaci chtěl někdo před vámi, a už za ni zaplatil, dostanete ji zdarma. Dnes o tom píše server Lidovky.cz.

Chcete něco vědět od ministerstva? Připravte si peněženku, shrnují noviny a píší, u koho je to nejdražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Popisuje několik příkladů, kdy žádal jednotlivá ministerstva o informace. Když tak například učinil v případě Ministerstva financí, dostal odpověď, že „poskytnutí požadovaných informací je spojeno s mimořádně rozsáhlým vyhledáváním informací“. To mělo stát 600 korun, protože si tento proces „vyžádá práci jednoho referenta odboru 30 po dobu 2 hodin“.

Jenže server nestihl částku zaplatit, a proto zaslal novou žádost. Jenže tentokrát rezort ihned zaslal přehlednou tabulku s údaji o platech a odměnách, a to aniž by bylo nutné za ni zaplatit. Proč? „Během podání žádostí došlo ze strany jiného žadatele k podání obdobné žádosti, která byla rovněž zpoplatněna. Vzhledem k tomu, že tento žadatel úhradu provedl, byly pak informace ke dni podání Vaší žádosti již fakticky vyhledané a ministerstvo nemuselo vynakládat žádné úsilí, aby je vyhledalo,“ vysvětlil záhadu vedoucí odboru komunikace Radek Ležatka.

Za informace tak platí jen ten, kdo o ně požádá jako první. Ostatní už je získají zadarmo. „Jsme oprávněni požadovat úhradu pouze jednou, a to do té doby, než je kýmkoliv z žadatelů uhrazena. Dalším žadatelům o stejnou informaci je pak již tato informace poskytována bez úhrady,“ podotkl Ležatka.

Nejvíc si naúčtovala za zaslání informací obrana, žádosti přitom vyhověla jen částečně

Server také upozorňuje, že vůbec největší částku si za práci svých podřízených úředníků naúčtoval Martin Stropnický (ANO). „Vzhledem k tomu, že vyhledání a zpracování informací spočívalo v rozsáhlé a časově náročné činnosti, která vyžadovala zvýšenou aktivitu dvou zaměstnanců, vám oznamujeme, že v souladu se zákonem požadujeme úhradu nákladů na mimořádně rozsáhlé vyhledání informací,“ zdůvodnil resort v dopise.

A přidal podrobné vyčíslení toho, co vše museli úředníci udělat. „Vyhledání prováděli dva zaměstnanci po dobu 11 hodin. Za každou i započatou hodinu jedním zaměstnancem stanovuje sazebník úhradu ve výši 196 korun. V tomto případě se na této činnosti podíleli pracovník sekce ekonomické v rozsahu 8 hodin a pracovník sekce personální v rozsahu 3 hodin.“

Za to vše si Ministerstvo obrany prý řeklo o 2 156 korun. Jenže neposkytlo kompletní údaje za celý rok 2014, jak žádal server, nýbrž jen za období 10 měsíců.

Mládkovo ministerstvo neodpovědělo ani po 111 dnech

Naproti tomu při žádosti o informace adresované Ministerstvu práce a sociálních věcí byly účtovány jen čtyři hodiny, dvě byly zdarma: „Plánovaný rozsah byl spočten na 6 hodin práce vyhledávání informací v archivu odborným referentem. Náklady činí 235 korun za hodinu práce – jde o hrubý plat odborného referenta za hodinu plus odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To je celkem 4 (2 hodiny jsou poskytnuty bezplatně) x 235 korun = 940 korun,“ zdůvodnilo ministerstvo, proč si za vyhledání informací naúčtovalo 940 korun.

Server ale upozornil, že například Ministerstvo průmyslu a obchodu na žádost serveru Lidovky.cz ani po 111 dnech neodpovědělo, přestože na to ze zákona má 15 dnů.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…