Chcete o víkendu na Slovácku trochu koštovat a vyrazit na kolo? Pak si raději připravte 50.000 na pokutu

28.04.2017 17:03

Cyklistická akce Na kole vinohrady se koná již tradičně od roku 2006, pokaždé na jaře a na podzim. Velmi oblíbená akce, která spojuje na Moravě populární cyklistiku a víno, mimo jiné poukazuje i na spoustu přírodních krás a památek regionu. A přestože není známo, že by v historii někdy k nějakému problému nebo incidentu v souvislosti s požitím alkoholu došlo, Policie ČR se rozhodla, že si na letošní účastníky posvítí.

Chcete o víkendu na Slovácku trochu koštovat a vyrazit na kolo? Pak si raději připravte 50.000 na pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání otevřeného dopisu senátorům ve věci podpory přiměřeného množství alkoholu u cyklistů na cyklostezkách

Na sobotu 29. 4. 2017 je přichystán již 11. ročník této akce. Policie ČR se letos rozhodla „konat“ a vyhrožuje, že cyklisty bude kontrolovat, dávat jim „dýchat“ a hrozí jim pokuta až 50 tisíc. Tři dny před startem akce vydala na svých webových stránkách prohlášení, že se zaměří nejen na dodržování pravidel silničního provozu a na povinné vybavení jízdního kola, ale především na požívání alkoholických nápojů. 
 
Tato zpráva znepokojila i zastupitele Zlínského kraje a senátora Ivo Valentu. „Policie se asi zbláznila. Jinak si asi neumím vysvětlit to, že se na jejích oficiálních webových stránkách objevilo varování všem cyklistům, kteří se již v sobotu zúčastní oblíbené akce ‚Na kole vinohrady Uherskohradišťska‘. Té se každoročně účastní již tisíce nadšených cyklistů, kteří si užívají krásných cyklistických tras, které vedou mezi místními vinohrady, sklepy i hospůdkami. Police se rozhodla, že na všechny tyto trasy v sobotu rozmístí policejní hlídky, které budou kontrolovat dodržování předpisů a především nulovou toleranci alkoholu. Jedním dechem policie upozorňuje, že za takový prohřešek si cyklista může vysloužit pokutu až 50 000 Kč! Za mne je taková šikana policie absolutně nepřijatelná, likviduje jednu z neúspěšnějších cyklistických akcí v regionu, ale i zápal a nadšení vinařů, kteří otevírají své sklepy a chtějí se pochlubit svými novými vzorky vína. Chápu, že se policie musí řídit pouze platnými a účinnými zákony. Na druhou stranu jsem šokován, že zcela ignoruje to, že Senát schválil toleranci alkoholu u cyklistů na cyklostezkách a jen pro neschopnost a pomalost poslanců zůstává zákon pořád zaparkovaný v Poslanecké sněmovně. Navíc nechápu, co vede policii k tomu, že dokonce pro ‚chytání cyklistů‘ organizuje takto rozsáhlé manévry a dopředu straší vysokými pokutami. Co je cílem této akce a na čí popud vlastně vznikla? Opravdu má být cílem zastrašit všechny cyklisty? Potrestat vinaře, kteří už týden uklízí ve sklepích a těší se na své nové zákazníky? Zničit úspěšnou akci v našem regionu? Vůbec tomu nerozumím a jsem silně znepokojen tímto postupem policie,“ poznamenal senátor Ivo Valenta. 
 
Velmi nelibě se vyjádřil i starosta Uherského Hradiště Stanislav Bláha. „Policie v podstatě rozpráší akci s více než desetiletou tradicí, na které se za celou dobu nestal jediný úraz v důsledku konzumace alkoholu. Evidentně kdosi z krajského policejního ředitelství nemá v revíru žádný závažnější problém. V reakci na tuto nepřiměřenou represi napíšu dopis ministru vnitra s dotazem, zda se domnívá, že v tomto případě budou veřejné prostředky vynaloženy nezbytně a rozumně.“ 
 
K Valentovi se přidal i další zastupitel Zlínského kraje Michal Dvouletý. „Cože? Opravdu policie v sobotu obsadí všechny cyklostezky a bude dávat dýchat cyklistům, kteří vyrazí na akci Na kole vinohrady? Prostě policejní zvůle a šikana! Možná přeháním, ale skoro jako Veřejná bezpečnost v roce 1989, která si počíhala na studenty, aby je pak mlátila obušky. To budeme v sobotu cinkat skleničkami a volat Máme prázdné sklenky v ruce? Brrrr... Copak policie neví, že ve Sněmovně leží dlouhé měsíce Senátem schválený zákon o toleranci alkoholu u cyklistů na cyklostezkách? A natruc dělá tyto policejní manévry?! Vždyť tím rozpráší oblíbenou akci, dá stopku rozvoji cykloturistiky i vinařství na Slovácku,“ dodal. 
 
Zda to myslí policie vážně a co je cílem této akce jsme se zeptali na Krajském ředitelství policie Zlínského kraje. „V rámci výkonu služby se v souvislosti s konáním akce označené „Na kole vinohrady Uherskohradišťska“ budeme věnovat v souladu se stanovenými prioritami jedné z nejvíce ohrožených skupin účastníků silničního provozu – což jsou cyklisté. V rámci tohoto výkonu služby se zaměříme především na ty části jednotlivých tras, kde hrozí účastníkům – cyklistům největší nebezpečí. Jedná se o ty úseky, které nevedou po cyklostezkách, ale na silnicích, či se jedná o úseky, kde cyklisté opouští „bezpečí“ cyklostezek a najíždějí na silnice. Rovněž tak chceme viditelně působit na místech, kde se trasa kříží s některým z hlavních tahů. Tento záměr je umocněn také částečnou změnou jedné z tras, která je nuceně vedena po frekventované silnici z důvodu uzavření cyklostezky. Vzhledem k tomu, že se na těchto trasách budou policisté nacházet, chceme předem účastníky akce informovat o této skutečnosti a při této příležitosti je upozornit na stále účinné zákonné ustanovení o nulové toleranci požívání alkoholických nápojů účastníků silničního provozu – cyklistů. K této informovanosti jsme využili nejenom možnosti a prostředky organizátorů, ale také vlastní tiskovou zprávu. Cílem působení policistů je v první řadě zajistit bezpečí účastníků silničního provozu. Nikdo však nemůže očekávat to, že bude tolerováno nedodržování zákonů. Z výše uvedených důvodů tedy veřejně prezentujeme skutečnost, že se policisté na jednotlivých trasách budou nacházet. K této veřejné prezentaci jsme přistoupili záměrně a v širokém rozsahu, abychom pokud možno předešli případným nedorozuměním,“ sdělila nám komisařka Milena Šabatová. 
 
Ivo Kaňovský, spoluzakladatel akce přiblížil za jakých okolností a s jakým cílem vůbec celou akci založil. „Mým cílem bylo především ukázat nepoznané cyklocesty Uherskohradištska pnoucí se mezi vinicemi. Nahlédnout do starých historických sklepů v Blatnici, Kudlovicích či Vlčnově, které zanechali naši předkové a potěšit návštěvníky také krásnými výhledy Slovácka s majestátným Buchlovem, Svatým Antonínkem či bazilikou na Velehradě. K tomu přidat doušek vína u místních vinařů a odnést si pohled na Slovácko trochu jinak. Většina tras vedla a vede po vinicích a cyklostezkách mimo hlavní cesty. Za ty roky si akci oblíbilo spoustu cykloturistů a milovníků vína.“ Podle Kaňovského bylo zvykem, že na kole po stezkách potkával s lidmi z bližšího i vzdálenějšího okolí a nyní se obává, že to, co plánuje Policie ČR může této tradici velmi uškodit. Dokonce se rozhodl, že letos na kolo vůbec neusedne. 
 
„Policie je totiž evidentně nachystána nachytat co nejvíce návštěvníků této akce, aby mohla poukázat na obyčejných občanech ČR jak dobře a úspěšně funguje! Chytit cyklistu na cyklostezce s pohárkem vína v krvi je zřejmě hrdinský čin naší policie. Díky Policie ČR, možná jste ukončili další oblíbenou akci! Pamatuji totalitu a něco mi to z ní silně připomíná,“ ukončuje celou smutnou událost Kaňovský. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…