Chcete odvolat guvernéra Singera? Připojte se k petici

24.12.2013 8:34

Na internetu se objevila petice za odvolání guvernéra České národní banky Miroslava Singera. To proto, že ČNB po dlouhých jedenácti letech využila intervence, aby účelově oslabila měnový kurz české koruny. Informoval o tom server Prvnízprávy.cz.

Chcete odvolat guvernéra Singera? Připojte se k petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Národní banka vysvětlila cílenou devalvaci české koruny snahou podpořit hospodářský růst. Značnou část veřejnosti však tento krok ČNB rozhořčil. Lidé totiž vlivem inflace přijdou o část svých úspor.

Na internetu proto vznikla petice za odvolání guvernéra ČNB Miroslava Singera, kterou už podepsalo přes dva a půl tisíce lidí.

"Krok ČNB nutně vede k inflaci, zdražení importovaného zboží, a tím dalšímu už tak nepříjemnému zatížení občanů ČR vyššími cenami, a to uměle. Nesouhlasím s jejich odhady, že to povede k oživení a většímu utrácení, podle mne to bude mít jojo efekt, lidé možná něco nakoupí nárazově, ale poté koruna opět klesne a zase vzroste a tento stav spíše povede k chaosu a obavám z nákupu importovaného zboží, které bude měnit výrazně cenu a člověk bude spíše nákupy odkládat," uvedl tvůrce petice Jan Libich.

Za Singerovo odvolání se můžete podpisem přimluvit ZDE

Podle něj většina firem žije z dovozů. Jim tak klesnou tržby a marže, dražšího zboží se totiž prodá méně. Lidé budou více šetřit a nákupy spíše odkládat. "Nyní se kurz měnil stabilně a zboží jak zlevňovalo, tak zdražovalo, což byl přirozený vývoj a pozvolný. Tyto skokovité intervence však vedou k prudkým změnám cen, které vnáší do všeho nejistotu, nervozitu a neklid a nákupy tak budou více nárazové a nepravidelné, což mnoho podniků může přivést ke krachu. Navíc vliv na export to bude mít minimální, neboť většina firem má oba typy obchodů (exportní i importní nebo rovnou nakupuje pouze v cizích měnách a též prodává)," uvádí Libich.

Upozornil též na fakt,  že intervence navíc stojí stát nemalé peníze a celková návratnost a rizika spojená s tímto krokem jsou mnohem vyšší než možná pozitiva, která jsou však málo pravděpodobná.

Podle Libicha není hospodářský růst přirozený a zemi spíše škodí. Je prý jako bublina, když se moc rychle nafoukne, pak o to snáze splaskne. Ekonomice údajně nejvíc prospívá fluktuální rovnováha a malé kolísání kurzu měny bez větších umělých zásahů řízené trhem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…