Chcete příliš mnoho, už teď máte hezké platy! Agrofertu se bouří fabrika, máme nové informace

22.05.2018 15:10

„Zvedli jsme varovný prst!“ Odboráři ve valašskomeziříčské chemičce Deza vyhlašují stávkovou pohotovost. Se zaměstnavatelem se totiž nedohodli na kolektivní smlouvě, ve které žádají také navýšení základních tarifních mezd o 13 procent. Agrofert jim zatím vzkazuje: „Neadekvátní.“ „Už v loňském roce byla průměrná mzda v Deze bezmála 33 tisíc hrubého, což je nad celorepublikovým průměrem,“ reagoval mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Chcete příliš mnoho, už teď máte hezké platy! Agrofertu se bouří fabrika, máme nové informace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

Odborářům došla trpělivost. Od dnešních tří hodin vyhlásili ve valašskomeziříčské společnosti Deza stávkovou pohotovost. „Snažili jsem se se zaměstnavatelem vyjednat kolektivní smlouvu pro rok 2018. Vyjednávali jsme od 30. října loňského roku. Po šesti kolech jsme se nedohodli na znění a uzavření kolektivní smlouvy, a to ani na včerejším jednání před zprostředkovatelem. Proto jsme zvedli varovný prst a vyhlásili stávkovou pohotovost,“ popsal předseda základní organizace OS ECHO při DEZA, a. s. Michal Sváček pro ParlamentníListy.cz s tím, že v Deze působí dvě odborové organizace ECHO a KOVO a obě jednají ve shodě. Žádají zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o 2 procenta.

Anketa

Schvalujete, že pořad ČT 168 hodin odvysílal záběry s naštvaným Hamáčkovým sousedem?

75%
25%
hlasovalo: 3741 lidí

Krajní variantou je vyhlášení stávky, která může mít několik variant. „Čekáme na vyjádření zaměstnavatele. Nabídli jsme další jednání. Chceme dál jednat. Stále říkáme, chceme jednat,“ zdůraznil Sváček.

13 procent navíc? Neadekvátní!

Jednání se nebrání ani zaměstnavatel. Ovšem náhled na výši mezd má evidentně jiný. „I když není uzavřená kolektivní smlouva pro letošní rok, přesto došlo k navýšení mezd o 10,7 procenta, a to mzdovým předpisem. Nicméně odboráři chtějí víc, chtějí 13 procent. Nám to přijde neadekvátní. Už v loňském roce byla průměrná mzda v DEZE bezmála 33 tisíc hrubého, což je nad celorepublikovým průměrem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Zmínil i to, že vyhlášení stávkové pohotovosti přišlo nečekaně. „Byli jsme poměrně překvapeni tím, že vyhlásili stávkovou pohotovost uprostřed rozběhnutých jednání, ale stalo se,“ poznamenal Hanzelka. Odmítl ale spekulovat o případných ztrátách společnosti v případě, že by zaměstnanci ke stávce přistoupili. „Počkejme, co bude. Jsme připraveni jednat, neříkám, že přistoupíme na požadavky,“ reagoval mluvčí.

DEZA zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, její tržby předloni činily více než 7 miliard korun. Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku, společnost patří od roku 1999 do koncernu Agrofert. Ten spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.
 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…