Chcete si nakoupit o svátcích? Smůla, vzkazuje nová koalice

01.02.2014 9:58

Supermarkety a hypermarkety by měly mít napříště zavřeno o vybraných svátcích. Zákon se podle informací MF Dnes těší podpoře nové vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ani velkopodnikatel Babiš není proti. Vláda tak vychází vstříc odborům.

Chcete si nakoupit o svátcích? Smůla, vzkazuje nová koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Koalice v čele s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) je připravena prosadit uzavření supermarketů a hypermarketů o vybraných svátcích. Podpoří totiž návrh senátora Františka Bublana (ČSSD), který to požaduje, dbajíce především o přání odborů. Lidovci nejsou proti návrhu, protože by mohl vést k omezení konzumního způsobu života. Zapláčou nad tím však obchodníci a lidé, kteří z různých důvodů nakupují všechno na poslední chvíli. Zákaz by dopadl na všechny obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních.

Neodpovídá to naší mentalitě ani poptávce, varuje Kalousek

„Chci, aby i zaměstnanci řetězců měli možnost svátek opravdu oslavit, a navíc klid v obchodech umocní význam toho dne,“ zdůvodňuje návrh, který původně vzešel od odborů obchodních řetězců, Bublan. Někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil, který dnes sedí v Poslanecké sněmovně za ČSSD, připomíná, že původním záměrem bylo obchody zavřít i o nedělích. Proč? Dřív se prý o nedělích chodilo na výlety, dnes se míří na nákupy. Proti záměru zavřít obchody o svátcích není ministr financí a miliardář Andrej Babiš (ANO). „O státních svátcích bych se za zákaz přimlouval, o nedělích nevím,“ poznamenává.

Ostře proti se staví opoziční TOP 09 a ODS. „Zákaz neodpovídá naší mentalitě ani společenské poptávce,“ upozorňuje Babišův předchůdce v pozici ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Sluší se však dodat, že obdobná regulace funguje ve většině zemí EU.

Bublanův návrh již prošel Senátem, ale bylo to ještě před rozpuštěním sněmovny, v níž měla většinu pravicová koalice. Díky onomu rozpuštění se celý legislativní proces zastavil a vše je třeba předložit znovu od začátku. Původní návrh počítal se zavřením obchodů např. o prvním a druhém svátku vánočním. Celkem však mělo jít jen o sedm dní v roce. Za porušení zákona by mohla následovat pokuta až pět milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…