Chcete vědět, kdo sestřelil malajsijské letadlo? Stačí si přečíst první zprávy z místa tragédie, píše publicista

28.07.2014 20:33

Po sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou se objevila řada teorií a důkazů. Příliš mnoho informací ale může škodit, protože je těžké mezi nimi dohledat pravdu. Publicista Vladimír Meier se na serveru Českápozice.cz zamýšlí, zda je možné se dnes na internetu dopátrat, co se mohlo s malajsijským letadlem stát.

Chcete vědět, kdo sestřelil malajsijské letadlo? Stačí si přečíst první zprávy z místa tragédie, píše publicista
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Jak Meier zdůrazňuje, v souvislosti se sestřeleným letadlem se objevilo příliš mnoho nepodložených závěrů. Je proto dobré se podívat na začátek, kdy k události došlo. Dokud má zpráva lokální význam, je velká šance, že ji nikdo neupraví, aby posloužila určitým cílům. Ve chvíli, kdy to začne být téma pro celou planetu, objeví se příliš mnoho informací.

Velkou databázi neupravovaných článků nabízí například firma Semantic Visions. U každého textu je zaznamenán čas a původní text. Na rozdíl od on-line zpravodajství je tak zaručené, že jsou zprávy v původní podobě.

Sestřelením letadla se jako první pochlubili separatisté prostřednictvím aplikace Zello

První informace přinesl server uapress.info 17. července mezi 15:55 a 16:16 pod titulkem „V Torezu sestřelili teroristé další ukrajinské vojenské letadlo“. Mluví se o teroristech, kteří to údajně sdělili na svých radiostanicích Zello a podložili to videem. Zvláštní je, že Zello je mobilní aplikace, a tak se novináři podle Meiera nemohli dostat k videu.

Další zpráva s titulkem „Separatisté sestřelili ukrajinské transportní vojenské letadlo nad Torezem“ se objevila na serveru vz.ru mezi 16:18 a 16:20. Vychází z tiskové agentury Ria Novosti. Popisuje, že nad městem přeletěl letoun AN-26, do kterého narazila raketa, a letadlo spadlo k zemi. 

„Na mapě si můžeme ověřit, že Torez leží jen pár kilometrů od Grabove, kde se malajsijské letadlo zřítilo. Jestli je možné si splést Boeing 777 s více než dvakrát menším AN-26, ať si každý posoudí sám, ale ve dvojnásobné výšce to asi lze, vesnice navíc nebude obývaná leteckými inženýry,“ rýpl si publicista na Česképozici.cz.

Ruský server upozornil, že povstalci sestřelují vojenská letadla pomocí Buk

Server vz.ru dále uvedl, že povstalci už 14. července sestřelili jiné letadlo AN-26 pomocí 9K37M1, což je jinak známé jako raketový systém Buk. Ozbrojenci to prý sami potvrdili na sociálních sítích a popřeli, že by na letadlo byla vypálena raketa z ruského území.

Podle Meiera se jedná o nečekaně přímou informaci. Různí experti přitom po pádu malajsijského letadla tvrdili, že separatisté systémem Buk nedisponují nebo že s ním neumí zacházet. „Z tohoto hlediska se také nemůžeme divit, proč ukrajinské vedení velmi rychle po katastrofě prohlásilo, že letadlo sestřelil Buk – věděli totiž, že povstalci už ho před pár dny úspěšně použili na sestřelení jiného vysoko letícího letadla. Důkaz to samozřejmě není, ale přinejmenším dobrý argument,“ vysvětlil publicista.

Jako první věděl o sestřeleném letadle velitel separatistů Strelkov

První fotografie kusů letadla se objevila na serveru rusvesna.su v 16:32 až 16:50. Zprávu ale nelze ověřit. Další web jménem politikus.ru zveřejnil informaci od Igora Ivanoviče Strelkova, velitele proruských separatistů a ministra obrany „Doněcké lidové republiky".  Ten na svém blogu pravidelně píše o bojích.

„V oblasti Torezu právě sestřelili letadlo AN-26, válí se někde za šachtou 'Progres'. Varovali jsme – nelétejte po 'našem nebi'. A tady je i videopotvrzení dalšího 'ptákopádu'. Ptáček upadl za dolem, neohrozil obydlený sektor. Mírumilovní lidé nebyli zasaženi,“ napsal Strelkov.

Povstalci mají rakety a umí je ovládat. Patří proto mezi hlavní podezřelé

Pokud se dá věřit časovému údaji 15:50, měl Strelkov první informace o sestřelení letadla. Podle Meiera je tak jasné, že povstalci sestřelili raketou další letadlo a oznámili to Igoru Strelkovovi, jak to běžně dělají.

Meier tedy shrnuje dostupné informace. Očití svědci viděli, jak raketa sestřelila letadlo. Povstalci mají rakety a umí s nimi zacházet, jak dokázali sestřelením vojenského letadla ve výšce šesti kilometrů. Nemuseli nutně sestřelit také malajsijský let, ale jsou to jedni z hlavních kandidátů. Igor Strelkov věděl o sestřelení letadla jako první, a poté mazal zprávy, ve kterých separatisté přebírají odpovědnost za sestřelení letadla.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…