Chci na své auto majáček, napsal šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský

24.09.2014 8:24

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský chce mít podobně jako policisté, záchranáři, hasiči a někteří vysocí armádní a ústavní činitelé právo využívat modrý majáček. Prý jej rozčilovaly časové prostoje na opravované dálnici D1 spojující Prahu s Brnem, kde Ústavní soud sídlí. Informují o tom středeční Lidové noviny na titulní straně s tím, že mají k dispozici dokument, jímž Rychetský o právo používat modrý majáček požádal.

Chci na své auto majáček, napsal šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

„Představitelé Ústavního soudu, jako soudního orgánu ochrany ústavnosti, jednají s vrcholnými ústavními činiteli v předem projednaném a schváleném místě, termínu a dle ustanoveného protokolu. Časová a lokační koordinace těchto schůzek je velmi složitá a musí zohlednit především objektivní možnosti jejích účastníků,“ cituje list z dopisu, jímž Rychetský o modrý majáček žádá a který doputoval na Úřad vlády 23. června.

Když náhodou zácpy na dálnici nejsou, v Praze prý zbytečně lelkuje

Podle listu Rychetský argumentuje tím, že nejčastěji jezdí právě mezi Prahou a Brnem, a to obvykle v dopravní špičce, která jej brzdí. A že musí, aby byl v Praze na jednání včas, vyjíždět o dvě hodiny dříve. Když ale na dálnici náhodou žádný problém není, musí pak v Praze na nábřeží „lelkovat“.

Premiér předal Rychetského žádost ministru dopravy. Ten šéfa Ústavního soudu požádal o doplnění žádosti, Rychetského upozornil, že jízda s modrým majákem podle zákona neslouží k urychlení přepravy na plánovaná jednání, ale k plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností.

Rychetský považuje za nedůstojné zasílat ministrovi výčet svých úkolů

Rychetský odpověděl, že považuje za vzájemně nedůstojné, aby ministrovi zasílal výčet svých úkolů a povinností, které vyplývají z výkonu jeho funkce. Tím prý vzájemná komunikace skončila.

Podle deníku Rychetský nakonec modrý majáček nedostane, naopak okruh těch, kteří jej smí využívat, se ještě zúží. Návrh, který jde do mezirezortního připomínkového řízení, totiž počítá s tím, že o tuto výsadu přijdou hejtmani, kynologové, dopravní podniky a vozy horské služby.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…