Chci oslovit i Zemanovy voliče, ujistil Michal Horáček. A pak spustil: Nehorázné Rusko, lokajský postoj k Číně...

03.12.2016 13:55

Ačkoli textař a antropolog oznámil, že bude kandidovat na prezidenta, v tuhle chvíli nejezdí po regionech, aby říkal lidem „Volte mě!“. Jezdí do měst i městeček proto, aby jim popsal svou vizi, jak by se měl prezident chovat. Osobně by např. vyžadoval od politických stran, aby plnily své sliby. V rozhovoru pro Svobodné Fórum Pavla Šafra mimo jiné prozradil, jak by se choval k čínskému či ruskému prezidentovi.

Chci oslovit i Zemanovy voliče, ujistil Michal Horáček. A pak spustil: Nehorázné Rusko, lokajský postoj k Číně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

„Nejsem spokojený s tím, jak je prezidentská funkce v České republice vykonávána a chci to změnit. Konkrétně myslím, že jeden z důležitých úkolů, který Ústava předepisuje hlavě českého státu, je zastupovat stát navenek a tam jsem opravdu nespokojený. Nejen se současným panem prezidentem, ale třeba i s tím předchozím. Druhá věc je, že hlava státu má velkou symbolickou moc a po mém soudu není vykonávána dostatečně dobře a inspirativně pro celou společnost, protože je používána k tomu, aby se česká společnost rozdělovala, někteří lidé byli nějak ocejchování a označeni a pak byli vylučováni z pospolitosti jako vlastizrádci. Někdy se naznačí, že i kalašnikov je řešení. Jsem zásadně proti tomu,“ prohlásil Horáček s odkazem na jeden z dárků z krajských cest prezidenta Zemana.

Důrazně však odmítl, že by se v kampani vymezoval vůči Zemanovi. „Za prvé vůbec není zřejmé, že zrovna pan inženýr Zeman bude znovu kandidovat. Takže se nechystám vymezovat vůči němu, to není vůbec potřeba. My nejsme zemanistán, kde by se všechno točilo kolem Zemana. jsme svobodná a stále ještě demokratická republika, kde může kandidovat každý, kdo splní určité podmínky,“ připomněl.

A kdyby se Zeman rozhodl kandidovat, Horáček počítá s tím, že osloví všechny voliče, tedy i občany, kteří naposledy volili Zemana. Jde o otevřenou politickou soutěž a lidí si mohou vybrat, komu dají svůj hlas příště.

Nelíbí se mu prý způsob, jakým je vedena veřejná diskuse. Podle jeho názoru je v pořádku, když ve společnosti dochází k názorovým střetům, ale tyto střety by měly vyústit v nějaký plodný výsledek. Nemá smysl končit u nenávistných výkřiků. Od politických stran by pak jako prezident vyžadoval, aby v maximální možné míře plnily své předvolební sliby.

„Slibuji, že se ze všech sil pokusím politické strany, které přicházejí s různými programy, většinou moc hezkými, vést k tomu, aby je plnily. Když ne na 100 procent, aspoň co nejvíce. Je to jen symbolická moc, ale myslím si, že má reálný dopad a že se může konkrétně uplatňovat a že upozorňovat na neplnění volebních programu je dost dobře možné. Příště ti, kteří je neplní, už třeba nedostanou od voličů mandát aby působili v parlamentní vysoké politice s takovou silou jako dosud,“ zaznělo od Horáčka.

Celý článek najdete zde

Pár slov padlo i k dalším domácím tématům, třeba k elektronické evidenci tržeb. Její zavedení považuje Horáček v jádru za správné. „Obecně se domnívám, že je správné, aby prostředí jakékoli soutěže bylo co nejrovnější. Jestliže by tato evidence přispěla k tomu, aby podmínky trhu byly rovnější, tak eticky proti tomu nemohu namítat nic. Já daně platím a nejsem rád, když je někdo neplatí. Ta myšlenka není zavrženíhodná od samého počátku, ale spíše se obávám o její skutečné provádění,“ poukázal na úskalí možný příští prezident. Jak to dopadne, ukáže až čas. Registr motorových vozidel postupem času také začal fungovat. Horáček má ovšem také za to, že je naše společnost místy přeregulovaná. Rád by také věděl, k čemu jsou použita nashromážděná data a jsou-li dobře střežena. Je třeba ohlídat, any je nezneužil třeba ministr financí a Andrej Babiš (ANO).

Ten už ve svých rukou kumuloval značné množství moci, což je do jisté míry alarmující, ale na druhé straně nikde není řečeno, že občan nesmí nikam kandidovat, pokud v podnikání vydělal miliardy.

Došlo i na uprchlickou krizi. „Celkově na to recept nemám, protože to není jedna kauza, ale jsou to desítky různých kauz a potřebuji desítky různých řešení. Říci, že to vlastně řídí Muslimské bratrstvo, protože mi to řekl egyptský ministr zahraničí a že to tak asi bude, to je nehorázné a brutální zjednodušování. Musíme být připraveni na to, že i my budeme muset něčím přispět, finančně i materiálními a lidskými zdroji. Další věc – a to bych zastával razantně – nesmíme propadat panice a prohlubovat paniku. Takový mohutný fenomén paniku vyvolává, ale v panice nebudeme akceschopní. Bojme se, ale bojme se lépe. Bojme se pouze toho, co stojí za strach a tam konejme,“ apeloval na čtenáře Horáček.

Česká republika by měla pomoci při řešení uprchlické krize, např. vyslat lékaře do uprchlických táborů, poslat peníze na stavbu škol a tak podobně. Jako země střední velikosti bychom toto měli zvládnout.

Velmi kritický byl Horáček při hodnocení situace v Rusku. „Rusko se dopustilo něčeho už dlouho nevídaného tím, že anektovalo území cizího státu. Ruská federace garantovala Ukrajině, že když Ukrajina předá Ruské federaci jaderné zbraně, tak definitivně garantuje její územní celistvost. Jaderné zbraně Rusku předala a to pak anektovalo Krym. To je něco doslova nehorázného. Kdyby to nemělo odezvu, tak by to mohlo mít fatální následky v dalších anexích a podobných činech. To nejmenší, co mohla Evropská unie udělat, bylo, že deklarovala svou vůli uvalit na Ruskou federaci sankce. Nepřeceňoval bych úplně jejich ekonomickou sílu, ale rozhodně bych nepodceňoval to, že jsme jako spojenci vyjádřili naše společné předsevzetí neustupovat ruské imperiální rozpínavosti, která je historickým jevem. Já bych rozhodně sankce podporoval,“ uvedl jasně.

K Číně byl o poznání smířlivější. Podle jeho názoru jistě máme s Čínou nějaké společné zájmy, ale neměli bychom zapomínat, že Čína není naším spojencem. Naše spojence najdeme v NATO i v EU a je bychom neměli kvůli Číně upozaďovat.  

„Jenom chci konstatovat, že přílišný lokajský postoj, který vyvrcholil podpisem čtyř našich nejvyšších ústavních představitelů pod známým memorandem vůči Číně, je velice smutná záležitost, kterou já bych rozhodně nikdy nepodepsal. To je daleko přes čáru, to si v roli aktéra vůbec nedovedu představit. Od té doby, co jsme vůči Číně tak vstřícní, a přišel s tím prezident Zeman, naše obchodní výměna s Čínou nevzrostla. Naopak, poklesla z 1,2 desetiny procenta veškeré naší obchodní výměny na 1,1 procenta, takže to výsledek nemá prakticky vůbec žádný. Aspoň v mé mysli z toho všeho zůstává jen pocit ponížení,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…