Chci uprchlíkům ukázat lásku, napsal český student. A toto následovalo

25.01.2016 12:10

Asociace češtinářů zveřejnila na svých webových stránkách úvahu o uprchlících, kterou loni na podzim sepsal student jednoho z pražských gymnázií Matouš Neužil. Zamýšlel se v ní nad tím, zda přijmout uprchlíky, či nikoliv. Jeho názory kromě jiných zaujaly rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka i vysokoškolského pedagoga Univerzity Karlovy Michaela Romancova.

Chci uprchlíkům ukázat lásku, napsal český student. A toto následovalo
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Student se ve své práci zamýšlí nad tím, zda přijmout uprchlíky, či nikoliv. On sám se přiklání k první variantě, přičemž k tomu má dva důvody. „První je společný se všemi lidmi, kteří stojí za tímto názorem. Celá naše společnost stojí na kladných hodnotách, jakými jsou láska, solidarita a touha si navzájem pomáhat. Zkuste si představit společnost, kde by každý vyznával jen záporné hodnoty. Dojdete k závěru, že taková společnost by nemohla existovat,“ míní Neužil.

Druhým důvodem, ze kterého pramení jeho postoj k uprchlíkům, je víra. „Jsem křesťan a to také přispívá k mému názoru. Ježíš řekl (když byl ještě na Zemi), abychom milovali ostatní tak jako sebe. Já jsem jeho lásku poznal ve svém životě a chtěl bych ji předávat dál,“ říká student.

Vedle pomoci uprchlíkům Neužil také radí zničit Islámský stát, aby se uprchlíci mohli vrátit do své domoviny. „Chci jim ukázat lásku a Evropu takovou, jakou si ji na počátku své pouti představovali. Je pouze na vás, jak se k problému uprchlíků postavíte,“ konstatuje na závěr.

Plné znění studentovy úvahy ZDE

Asociace čtenářů studenta za úvahu o uprchlictví chválí. „Téma pojednal jednoduše, ale promyšleně, přičemž svůj závěr nechal vyrůst z osobních duchovních jistot. Aniž bychom ho prosazovali jako jediný možný, nebylo by od věci, kdyby se o podobnou názorovou a hodnotovou sebenalýzu pokusil každý, kdo se k uprchlické krizi vyjadřuje,“ avizuje.

Neužilovu práci ocenil i rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. „Bylo by prima, kdyby autor jednou šel studovat na @muni_cz J,“ vyvěsil na svém twitterovém účtu. Další uživatelé sociální sítě, kteří se zapojili do diskuze pod jeho příspěvkem si rovněž nemohli studentův počin vynachválit. „Velmi ojedinělý názor, chlapec přemýšlí,“ pochválil Neužila uživatel František Věrný. „Určitě přemýšlí a vypadá to, že to je ojedinělé. Ve skutečnosti je takových hodně, jakkoli ne většina,“ oponoval mu vysokoškolský pedagog Univerzity Karlovy Michael Romancov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…