Chci v Česku základnu USA. Trvalou, napsal Zahradil z ODS. A rozjela se diskuse, kde padl pojem ,,říšský protektor Schapiro"

06.03.2015 11:58

Na Facebooku prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila se rozproudila velmi bouřlivá debata o posílení vojenské spolupráce ČR a USA a společném cvičení na našem území, o kterém se ve středu zmínil server Defense News. Zahradil je jednoznačně podpořil, čímž nadzdvihl i své spolustraníky.

Chci v Česku základnu USA. Trvalou, napsal Zahradil z ODS. A rozjela se diskuse, kde padl pojem ,,říšský protektor Schapiro"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Debatu rozproudil sám majitel facebokového účtu Jan Zahradil, když jednoznačně podpořil zřízení americké vojenské posádky v ČR, a to nikoliv dočasně, nýbrž natrvalo. „Politikou ODS vždycky byla podpora US radaru, a tudíž i US základny. Takže já bych v souladu s touhle politikou tu US posádku tady chtěl. Trvalou, ne dočasnou,“ napsal k tomu doslova.

V reakcích diskutérů se okamžitě objevily kromě sympatizujících příspěvků i odsudky kalibru „právě jste vaší straně pomohl k poslednímu kroku do hrobu“, nebo připomínky, do kolika zemí USA „vletěly“ od roku 1945. „No, kdyby nevletěli 2x v minulém století do Evropy, tak si tu takhle nepíšeme,“ opáčil europoslanec.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15338 lidí

Úplně jinou dimenzi pak diskuse získala, když se do ní zapojil Zahradilův kolega, další člen ODS známý prořízlými ústy a vášní pro rockovou muziku, Petr Štěpánek. Ten je naopak dlouhodobě znám svými skeptickými postoji k současné americké politice. Proto se Zahradila optal, jakou „posádku“ má na mysli. „Honzo, myslíš nějakou střední skupinu amerických vojsk dočasně umístěných na území zastupujícího říšského protektora Shapira?“ zajímalo jej v narážce na Andrewa Schapira, velvyslance USA v Česku.

Zahradil mu opáčil, že by si měl důsledně přečíst všechny volební programy, co ODS měla od roku 1991. „Třeba pak jen zjistíš, že jsi prostě v nesprávný straně,“ napsal Štěpánkovi.

Ten po několika minutách opáčil, že doufá, že je ve správné straně, a právě proto v ní stále setrvává. "Jen jsem si - zřejmě na rozdíl od některých jiných - všimnul, že negativní posun politiky USA nabývá pod Obamovou administrativou takových rozměrů, že to velí k opatrnosti," vzkázal svému kolegovi.

Z Facebooku Jana Zahradila:

Politikou ODS vždycky byla podpora US radaru a tudíž i US základny. Takže já bych v souladu s touhle politikou tu US posádku tady chtěl. Trvalou, ne dočasnou.


 

 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…