Chci v Česku základnu USA. Trvalou, napsal Zahradil z ODS. A rozjela se diskuse, kde padl pojem ,,říšský protektor Schapiro"

06.03.2015 11:58

Na Facebooku prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila se rozproudila velmi bouřlivá debata o posílení vojenské spolupráce ČR a USA a společném cvičení na našem území, o kterém se ve středu zmínil server Defense News. Zahradil je jednoznačně podpořil, čímž nadzdvihl i své spolustraníky.

Chci v Česku základnu USA. Trvalou, napsal Zahradil z ODS. A rozjela se diskuse, kde padl pojem ,,říšský protektor Schapiro"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Debatu rozproudil sám majitel facebokového účtu Jan Zahradil, když jednoznačně podpořil zřízení americké vojenské posádky v ČR, a to nikoliv dočasně, nýbrž natrvalo. „Politikou ODS vždycky byla podpora US radaru, a tudíž i US základny. Takže já bych v souladu s touhle politikou tu US posádku tady chtěl. Trvalou, ne dočasnou,“ napsal k tomu doslova.

V reakcích diskutérů se okamžitě objevily kromě sympatizujících příspěvků i odsudky kalibru „právě jste vaší straně pomohl k poslednímu kroku do hrobu“, nebo připomínky, do kolika zemí USA „vletěly“ od roku 1945. „No, kdyby nevletěli 2x v minulém století do Evropy, tak si tu takhle nepíšeme,“ opáčil europoslanec.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15338 lidí

Úplně jinou dimenzi pak diskuse získala, když se do ní zapojil Zahradilův kolega, další člen ODS známý prořízlými ústy a vášní pro rockovou muziku, Petr Štěpánek. Ten je naopak dlouhodobě znám svými skeptickými postoji k současné americké politice. Proto se Zahradila optal, jakou „posádku“ má na mysli. „Honzo, myslíš nějakou střední skupinu amerických vojsk dočasně umístěných na území zastupujícího říšského protektora Shapira?“ zajímalo jej v narážce na Andrewa Schapira, velvyslance USA v Česku.

Zahradil mu opáčil, že by si měl důsledně přečíst všechny volební programy, co ODS měla od roku 1991. „Třeba pak jen zjistíš, že jsi prostě v nesprávný straně,“ napsal Štěpánkovi.

Ten po několika minutách opáčil, že doufá, že je ve správné straně, a právě proto v ní stále setrvává. "Jen jsem si - zřejmě na rozdíl od některých jiných - všimnul, že negativní posun politiky USA nabývá pod Obamovou administrativou takových rozměrů, že to velí k opatrnosti," vzkázal svému kolegovi.

Z Facebooku Jana Zahradila:

Politikou ODS vždycky byla podpora US radaru a tudíž i US základny. Takže já bych v souladu s touhle politikou tu US posádku tady chtěl. Trvalou, ne dočasnou.


 

 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…