Chcu žít Brno i s cizinci. Náměstek Hollan sepsal, proč by mělo město imigranty uvítat

05.07.2015 12:52

Pokud se má Brnu dařit, musí být kosmopolitní a konkurenceschopné. Proto bychom měli cizince uvítat. To si alespoň myslí náměstek brněnského primátora z hnutí Žít Brno Matěj Hollan. Zdůrazňuje přitom, že je jihomoravská metropole již dnes plná cizinců, takže nemá smysl hrát si na uzavřenou pevnost.

Chcu žít Brno i s cizinci. Náměstek Hollan sepsal, proč by mělo město imigranty uvítat
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

„Můžeme jen konstatovat, že Brno je plné ‚cizinců‘ již teď. Uzavírat se do sebe nemá smysl. Brno potřebuje být kosmopolitní, aby bylo konkurenceschopným městem, kde se každý může cítit dobře. Chápu, že o kvótách a dalších mechanismech pro přijímání uprchlíků je třeba se bavit, neexistuje tu žádná univerzální pravda. Není ale možné, aby se argumentovalo fašistickými prohlášeními typu ‚Čechy Čechům‘ nebo ‚My jsme tady doma‘ a demagogickými poplašnými zvoláními o tom, že sem míří ‚hordy nadržených černochů‘,“ zdůrazňuje někdejší občanský aktivista.

Celé vyjádření najdete zde

To podle autora nemění nic na tom, že žijeme v nelehké době, kdy musíme sledovat zvěrstva Islámského státu, sílící propagandu Ruska, jež zpochybňuje legitimitu svých západních sousedů, ale také krizi Řecka, kterou je třeba řešit. Nejsou to snadné úkoly, ale podle Hollana je rozhodně nevyřešíme, když budeme tvrdit, že každý uprchlík je automaticky také teroristou. To není pravda a je to nepřijatelné používání principu kolektivní viny. O všech zmíněných problémech je třeba diskutovat, nikoli je odbývat nesmyslnými frázemi.

„Budu rád, když Brno opět prokáže, že je připraveno nejen k dialogu o rozumné integraci uprchlíků, ale i začleňování již dnes vyloučených obyvatel, když zkrátka dokážeme ke každému jedinci přistupovat stejně, bez zatížení předsudky,“ uzavírá politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…