Chládek by rád snížil nerovnost v přístupu ke vzdělávání

19.05.2014 15:35

Ministerstvo školství chce snižovat nerovnost v přístupu dětí ke vzdělávání. Jako jednu z priorit Strategie vzdělávací politiky pro ČR do roku 2020 to na dnešní tiskové konferenci představil ministr Marcel Chládek (ČSSD). Dále se chce zaměřit na zvýšení kvality výuky i učitelů a odpovědné a efektivní řízení vzdělávacího systému.

Chládek by rád snížil nerovnost v přístupu ke vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Nerovnost v přístupu dětí z různých sociálních skupin ke vzdělání je podle Chládka klíčovým problémem českého školství. Systém prý neumí "sevřít nůžky" rozevřené podle sociálního rozvrstvení společnosti. "Na vzdělání dítěte má spíše vliv peněženka rodičů než vlastní kvalita žáka. Pokud dítě nemá bohaté rodiče, má ztížený přístup ke vzdělání," prohlásil ministr.

Zlepšení by mělo nastat po zavedení povinné předškolní výuky

Situaci by chtěl zlepšit mimo jiné zavedením povinné předškolní výuky před nástupem do základní školy. Ta by mohla probíhat jak v mateřské škole, tak v domácím prostředí.

Dalším klíčovým bodem strategie je dokončení kariérního řádu pro učitele, modernizace vybavení škol i modernizace systému hodnocení. Chládek není zastáncem plošného testování žáků, které probíhalo v minulých letech. Školy by podle něj měly využít ministerské databáze testů a prověřovat žáky samy.

Kontinuitu ve vzdělávací koncepci by měla zajistit Národní rada pro vzdělávání

Ministerstvo by rádo mělo centrální dohled nad řízením vzdělávacího systému, který je vzhledem k různým zřizovatelům škol roztříštěný. "Chceme zřídit Národní radu pro vzdělávání, která bude apolitická, složená z odborníků," uvedl Chládek. Tato rada by měla být zřízena na základě další novely školského zákona v příštím kalendářním roce. Měla by tím být zajištěna kontinuita vzdělávací koncepce bez ohledu na to, kdo bude stát v čele ministerstva. "Není možné, že jeden něco nastartuje a druhý to hned ukončí," řekl aktuální šéf školství.

Zhruba padesátistránkový koncepční dokument bude nyní procházet připomínkovým řízením a Chládek předpokládá, že by ho vláda mohla projednávat na přelomu srpna a září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…