Chládek je aktivní a pustil se do změn zákonů i zkoušek

04.05.2014 12:31

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se během 100 dnů ve funkci pustil do změn zákonů, fungování ústavů či financování sportu. S návrhy změn přichází téměř každý týden, výsledky ale budou dost záviset i na výši rozpočtu resortu. Zatímco jeho plány na zdravější stravování žáků jsou přijímány vesměs kladně, rozporuplné reakce vzbudil třeba návrh na jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Chládek je aktivní a pustil se do změn zákonů i zkoušek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Chládek připravil novelu školského zákona, díky níž by se měly přípravné třídy otevřít všem dětem, nejen znevýhodněným. Ředitelé škol by také měli být opět zaměstnáváni na dobu neurčitou.

S problémem nekvalifikovaných kantorů se ministr vypořádal tak, že udělil výjimku pedagogům starším 55 let s více než dvacetiletou praxí, rodilým mluvčím a učitelům odborných předmětů s maximálně polovičním úvazkem. Až 7000 učitelům bez požadovaného vzdělání totiž hrozilo, že by ke konci roku museli odejít ze školství. Chládek také s pedagogickými fakultami vyjednal, že vypíší mimořádné přijímací termíny, aby si ostatní učitelé bez kvalifikace mohli začít doplňovat pedagogické vzdělání ještě letos.

Spolek EDUin ale upozornil, že i tak se do předepsaných pravidel nevejde řada vynikajících učitelů. Jako příklad uvedl absolventku Vysoké školy ekonomické s 15letou praxí výuky angličtiny na základní škole, která by se navzdory tomu, že za svou pedagogickou práci získala ocenění The Best Teacher of English Award a Vynikající učitel, měla vrátit zpět do školy.

Chládek našel úspory

Chládek se také pustil do šetření na úřadě, celkem našel úspory za 350 milionů korun. „Tady se enormně plýtvalo," řekl v rozhovoru s ČTK s tím, že seškrtal výdaje třeba za řidiče pro náměstky nebo za služební cesty. Připustil, že rozhýbat úřad a odstranit přebujelou administrativu se mu zatím moc nedaří. Z téměř tisícovky zaměstnanců sníží stavy o pět procent.

Ztráty v řádech miliard korun ale hrozí, pokud se ministerstvu nepodaří dočerpat peníze z evropských fondů. S těmi má úřad problémy dlouhodobě. „Podařilo se nám za ty dva měsíce již vyhlásit v čerpání operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost výzvy za více než jednu miliardu a urychlit v programu Výzkum a vývoj pro inovace čerpání o víc než dvě miliardy," tvrdí ale Chládek.

Další jednu až dvě miliardy však bude potřebovat na nový fond na rozšíření kapacit škol a školek. Z něj by si obce mohly žádat o peníze už letos, ministerstvo dá ale peníze jen na rozjezd projektu. Další finance na tyto účely jsou podle Chládka předjednány s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Záležet však bude na ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO).

Chládek bude chtít pro resort další peníze

Další peníze bude chtít Chládek na navýšení peněz pro výchovné ústavy, jejichž problematiku po napadení vychovatelů chovanci otevřel.

Kromě lepšího vybavení pro ústavy a navýšení počtu vychovatelů slíbil také pro příští rok zvýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků škol. Přidat peníze chce i na sport, celkově bude požadovat navíc tři až pět miliard.

Chládek také přišel s návrhy na změnu přijímacích zkoušek. „Budou jednotné a stejné po celé republice, takže budou přenositelné," vysvětlil s tím, že školy za testy nebudou muset platit soukromým firmám jako dosud. Návrh podpořily školské odbory i kraje, někteří odborníci na školství jej ale kritizovali. Jednotné testy by podle spolku EDUin mohly omezit vzdělávání na základních školách. Podle předsedy Asociace ředitelů gymnázií Jiřího Kuhna zase různé typy škol potřebují různá přijímací kritéria.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…