Chládek našel na ministerstvu stamilionového kostlivce. Má jít o náměstka od Dobeše

22.07.2014 21:02

Ministr školství Marcel Chládek po kontrole ze strany premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) oznamoval, že v resortu se našel pověstný „kostlivec“ za téměř 180 milionů korun. A serveru Lidovky.cz se podařilo zjistit, kdo je podepsán pod smlouvou za pronájem kanceláři. Jde o náměstka exministra Josefa Dobeše Jakuba Hodináře. Muž svůj podpis nerozporuje, ale vinu přesouvá na nadřízeného exministra.

Chládek našel na ministerstvu stamilionového kostlivce. Má jít o náměstka od Dobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Resort školství si pronajímá kancelářské prostory v Karlíně. Mezi lety 2008 až 2014 na tento pronájem padlo přes 179 milionů korun. Ministru Marcelu Chládkovi se to zdálo příliš a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, s kterým již dnes pracuje policie. Pod příslušnými dokumenty, které vedly k rozšíření a prodražení nájmu, je podepsán tehdejší náměstek exministra školství za VV Josefa Dobeše Jakub Hodinář. Trestní oznámení bylo podáno na neznámého pachatele, pokud by snad svůj podpis zpochybňoval.

Někdo tady neříká pravdu

Úředník, který dnes pracuje na Ministerstvu obrany, se ke svému podpisu hlásí, ale obratem dodává, že dokument podepsal toliko v zastoupení za ministra, který zrovna nebyl na úřadě. Stalo se tak prý s plným vědomím a souhlasem exministra Dobeše.

„Kdyby mi to neodsouhlasila porada ministra, sám ministr, a kdybych tam neměl veškeré analýzy právníků, že je to v pořádku, tak bych se pod to nepodepsal. Jedná se o velké částky, to není legrace,“ uvedl k tomu Hodinář. Pronajmout nové prostory bylo podle jeho názoru nezbytné, neboť úředníci neměli kam ukládat dokumenty spojené s čerpáním evropských peněz.

Jenže Dobeš tvrdí, že o ničem informován nebyl. K žádnému projednávání prý také nedošlo. „Jestli se to projednávalo, tak ať předloží bod, kdy to bylo. Garantuji vám, že nic takového není,“ odporuje Dobeš. A přidává ještě jeden argument. Za důležité dokumenty odpovídá ministr, a pakliže tato smlouva byla důležitá, mohla na něj den, dva počkat. Nenechal by ji podepsat v zastoupení.

Viník je prý jasný

Stojí za pozornost, že Hodinář sice netuší, proč ministr popírá svůj údajný podíl na celé věci, ale celkem jasno je v tom, kdo je v kauze kostlivce za 180 milionů korun vinen. Odpovědnost prý nese někdejší pracovník na ministerstvu Jan Vytula (TOP 09). Právě on prý podepsal prvotní smlouvy z roku 2008, které založily nevýhodný stav. Hodinář se prý vše snažil jen napravit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…