Chládek nebojuje za školáky, ale za firmy, ozývá se. Studenti nejsou výrobky, křičí Fiala z opozice

25.04.2015 9:59

Politiku současného ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) nekritizuje jen pravicová opozice, což by se dalo čekat, ale i někteří odborníci na vzdělávání. Vadí jim, že Chládek preferuje více zájmy firem než samotných školáků. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Chládek nebojuje za školáky, ale za firmy, ozývá se. Studenti nejsou výrobky, křičí Fiala z opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Tomu, že ministr školství preferuje více zájmy firem než školáků, podle Bohumila Kartouse z obecně prospěšné společnosti EDUin nasvědčuje fakt, že český průmysl reprezentovaný Svazem průmyslu a obchodu a ministr Chládek mluví stejným jazykem. „Najít deset rozdílů je problém. A problém je i to, že ministr školství je tím, kdo pouze reprodukuje, není aktivním tvůrcem této vzdělávací politiky, dá-li se tomu tak říkat... Průmysl diktuje a vzdělávání plní. To je ale vzdělávací agenda postavená na hlavu,“ cituje list Kartousova slova.

Fiala: Studenti nejsou výrobky

Servítky si pochopitelně nebere opozice jako například bývalý ministr školství a předseda ODS Petr Fiala: „Studenti nejsou výrobky, aby si jich někdo určitý počet objednal a školy mu je připravily. Vzdělání chvíli trvá, takže když dnes někdo potřebuje třicet nástrojařů, těžko může garantovat, že pro ně za pět let bude mít místo. Je krátkozraké takto uvažovat. Pracovní trh potřebuje lidi, kteří jsou kromě kvalifikace flexibilní a připravení se dál vzdělávat,“ řekl deníku Fiala.

Fialův náměstek: Důraz je třeba klást na všeobecné vzdělávání

Jeho bývalý náměstek Jiří Nantl pak upozorňuje, že dnešní generace změní během života asi čtyřikrát svou profesi. Takzvaná celoživotní povolání zanikají. „Na tyto trendy však vláda, podporovaná zaměstnavatelskými svazy, nenabízí jiný recept, než posílit odborné vzdělávání ve směrech, jejichž relevantnost neumí nikdo odhadnout za horizont několika let,“ řekl Nantl.

Podle něj je třeba klást důraz na všeobecné vzdělávání, aby lidé byli schopni porozumět velmi složitému světu.

Zlatuška: Znalosti si absolventi s sebou ponesou pořád, i když firma skončí

Chládkův přístup kritizuje i expert na školství koaličního hnutí ANO Jiří Zlatuška. Podle něj má být posláním školství placeného z veřejných peněz rozvíjení schopností, sociální mobility a umožňování mladým, aby se podle vloh a píle dostali výš, než kde je drželo jejich rodinné prostředí.

„Mladí nemohou být produktem, který školy dodávají firmám jako odběratelům,“ řekl Zlatuška. Poukazuje na to, že znalosti si s sebou absolventi ponesou pořád, i když firma skončí nebo lidskou práci nahradí stroje.

Přiznává, že krátkodobé zájmy firem jsou jiné a mohou být legitimní, pokud jsou financovány privátně. „... ale pokud by se veřejné financování škol mělo stáčet do nepřímé podpory pro přípravy pracovní síly, která nemá na vybranou, než nastoupit u nich, bylo by to chybné,“ tvrdí Zlatuška.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…