Chládek si přivedl posilu ze zahraničí. S reformou školství poradí finský expert

31.03.2014 20:47

Novým poradcem ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) se stal ředitel Institutu vzdělávání při finské univerzitě v Jyväskyle Mika Risku. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz ve spolupráci s deníkem Insider.

Chládek si přivedl posilu ze zahraničí. S reformou školství poradí finský expert
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

„Tamní školství je na výborné úrovni. Jedná se například o základní školy, kdy rodiče nemusí řešit, do jaké školy dítě pošlou, protože všechny zaručují stejnou kvalitu vzdělávání,“ vysvětlil Chládek svou neobvyklou volbu. „Profesor Risku je respektovaným odborníkem v oblasti vzdělávání a školství, se kterým spolupracuji už dlouhou dobu,“ dodal na adresu svého poradce.

Jak vypátral Insider, Risku poskytuje své služby Chládkovi zdarma, stejně jako Jan Mühlfeit. Další poradci, bývalí rektoři Univerzity Karlovy Václav Hampl a Ivan Wilhelm, Petr Pavlík a Jan Vávra, získávají měsíčně odměny ve výši 5 až 40 tisíc korun měsíčně.

Inspirace finským školstvím

Chládek dle svých slov plánuje některé prvky z finského školství aplikovat i na to české. O co přesně by se mělo jednat, ale zatím neprozradil.

S Riskuem se Chládek setkal při loňském semináři, jehož tématem bylo právě finské školství. Zatímco se Finové chlubí tím, že pro studenty je práce učitele tou prestižnější, v České republice talentované studenty nízký plat odrazuje, a tak na pedagogických fakultách často studují ti méně ambiciózní.

„K proměně postavení učitele jsme dospěli za třicet let. Máte šanci ji provést stejně rychle jako my,“ prohlásil Risku na tomto semináři. Risku ve školství působí již přes patnáct let. Od roku 2008 je i vědeckým pracovníkem a v minulosti se podílel na školských reformách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …