Chládek v ČT promluvil o sporu s prezidentem i o Romech. Rozhodně nediskriminujeme

17.05.2015 21:01

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se věnoval nechuti prezidenta jmenovat hned tři profesory. Je třeba o tom diskutovat, na žalobu je prý čas, pokud má někdo za to, že je třeba ji podat. Následně se Chládek důrazně bránil proti tomu, že by Česko ve vzdělávacím systému diskriminovalo Romy. Některé děti se prý musejí učit, že rodiče běžně chodí do práce.

Chládek v ČT promluvil o sporu s prezidentem i o Romech. Rozhodně nediskriminujeme
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Hlavním hostem Týdne v politice v České televizi byl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Hned v úvodu hovořil o připravované schůzce mezi prezidentem Milošem Zemanem a rektory vysokých škol. Miloš Zeman totiž odmítl jmenovat tři profesory, ačkoli ministerstvo nenašlo nic, co by jejich jmenování znemožnilo. Ministr ale chce především působit v roli mediátora mezi prezidentem Zemanem a rektory.

„Nejprve musíme vyzkoušet variantu té dohody, teprve pokud nedojde k dohodě, mohlo by dojít i na soudní cestu, pokud byl porušen zákon,“ konstatoval ministr. Vážnost procesu jmenování byla narušena, ale ministr se přiklání k tomu, aby vše zůstalo zachováno tak, jak jsme zvyklí.

Kritika Evropské komise? Měla by se podívat...

Ve druhé polovině pořadu došlo také na debatu o začleňování romských žáků do hlavního vzdělávacího proudu. Evropská komise si stěžuje, že to jde pomalu. „Evropská komise se také bude muset podívat do oblasti školství, kde přijatá opatření nepřinesou výsledky hned druhý den. Nám se za jeden rok podařilo dostat do hlavního vzdělávacího proudu 12 procent Romů, což považuji za úspěch,“ konstatoval ministr.

Zdůrazňoval také, že české školství se nesmí věnovat jen inkluzi Romů, nesmí se zapomínat ani na inkluzi extrémně nadaných dětí či vozíčkářů. Pokud jde o Romy, patřičnou péči jim podle Chládka věnovali i jeho předchůdci ve funkci, a to bez ohledu na stranickou knížku. „Česká republika může konstatovat, že v tuto chvíli udělala maximum,“ shrnul Chládek s poukazem např. na plánované zavedení povinného roku předškolního vzdělávání.

„Moje desetiletá dcera sedí ve třídě s Romy, Ukrajinci i Vietnamci,“ bránil se ministr s dovětkem, že svou dceru rozhodně neposílá do soukromé školy, neboť českému státu věří. Z toho hlediska tedy chápe jako svou povinnost hájit Českou republiku proti lidem, kteří ji kritizují např. kvůli nedostatku informací o problémech.

Všechny děti se prý učí, že je normální mýt si ruce, ale také to, že je normální, když jejich rodiče chodí do zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…