Chládek v debatě o školství ukazoval na Pospíšila. Ten se vymlouval na Dobeše

15.10.2013 19:09

Hlavním tématem v předvolební diskusi na Českém rozhlasu bylo školství. Hned na začátku padlo, že Josef Dobeš byl nejslabším ministrem školství, a tak se nyní potýkáme s problémy, které vznikly v jeho době. Řekl to plzeňský lídr ODS Jiří Pospíšil.

Chládek v debatě o školství ukazoval na Pospíšila. Ten se vymlouval na Dobeše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

„Tady máme zástupce dvou stran, kteří měli možnost změnit školství,“ ušklíbal se ale nad takovými slovy kandidát ČSSD Marcel Chládek a ukázal jak na Jiřího Pospíšila, tak na Annu Putnovou (TOP 09). „Nezlobte se na mě, ale plnou zodpovědnost, pane Pospíšile, za to měla ODS jako největší koaliční strana,“ dodal s tím, že Pospíšil akorát hází vinu na nejmenšího koaličního partnera – Věci veřejné.

Jako první velké téma pak byl nadhozen kariérní řád. „Je to zatím pouze v určitých teoretických konturách, ale my jsme sympatizanti kariérního řádu,“ popsal Chládek. Jen se musí do školství dát více peněz. „Pokud chcete dostat kvalitní lidi do školství, tak musíte přidat na platy učitelů,“ míní. Jestliže totiž na sobě hodlají učitelé pracovat, musí se jim to mzdově vyplatit.

„Ten kariérní řád je velmi důležitý pro nastavení systému financování celého školství,“ doplnil ho i Ondřej Benešík za KDU-ČSL.

I podle Radka Augustina za SPOZ je důležité najít hlavně peníze, aby se školské reformy mohly rozjet. „Pro financování bych využil evropských financí ze strukturálních fondů,“ přiblížil. „My si často uděláme nějakou analytickou část, někam nasměrujeme peníze, a pak z nich nejsme schopni čerpat,“ kritizoval získávání dotací.

Podle Gabriely Hubáčkové (KSČM) se však musí v těchto záměrech sjednotit strany v Parlamentu, a až pak bude možné učinit nějaké kroky – dosud se prý akorát hádají. Co se týče dalších školských reforem, komunisté by podpořili například státní maturity. Musely by mít ale jinou formu – měly by být individuálnější a stát by nad nimi měl mít určitý dohled. Matematiku by povinnou neprosazovali.

„Ta maturita je bohužel špatně postavená po tom manévru, který se stal s maturitou v době Topolánkovy vlády,“ souhlasil s ní Jiří Zlatuška z hnutí ANO. Povinnou matematiku si v budoucnu umí představit, ale teď hned to prý nepůjde.

„Je to na diskusi, ale momentálně se k tomu nekloníme,“ řekl i za lidovce Benešík. Podle něj je však u maturity problém ani ne tak nízká úroveň zkoušek, ale spíše samotné výsledky.

Nejen státní maturity jsou ale problémem středního školství, kandidáti do sněmovny se pozastavili i nad učňovstvím. To by Pospíšil určitě podporoval. Proto prý v Parlamentu ODS už navrhla, aby byli podporováni podnikatelé, kteří pomáhají učňům – například odpisem z daní.

Podle Putnové za TOP 09 je celkově problém s nedostatkem technicky vzdělaných studentů. „V určitých chvílích to brání některým technickým procesům,“ popisovala a jako příklad uvedla Vysoké učení technické (VUT), kde schází dostatek řemeslníků, kteří by vyrobili určité prototypy. Musejí pak takové řemeslníky hledat po celé republice. „Místo aby se obrátili na lokální odborníky, ti tam chybí,“ dodala Putnová.

Topka chce pomoci studentům. Až pak je možno uvažovat o školném

Dalším ožehavým tématem se stalo školné na vysokých školách. Zástupkyně KSČM uvedla, že její strana jakékoliv platby za vzdělání vždy odmítala. „Nemáme vše připravené na to, aby si student mohl vzít půjčku a po dostudování ji začít splácet. Až to bude připravené, můžeme se o tom bavit,“ připustila však.

Odlišný přístup představila expertka TOP 09 Anna Putnová. „Studenti musí být nezávislí, zodpovědní dospělí lidé,“ vysvětlila, že je třeba především změnit současný stav, kdy jsou vysokoškoláci finančně závislí na rodičích. Její strana má prý připravený soubor opatření, která by studentům umožnila sociální situaci usnadnit. Finanční podpora studentů je podle ní nezbytnou podmínkou jakéhokoliv školného.  

Její názor podpořil i Jiří Pospíšil z ODS. Marcel Chládek z ČSSD však něco takového odmítá a připomněl, že například v USA, kde systém studentských půjček funguje, se začíná masově dít to, že studenti svou půjčku nikdy nesplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…