Chládek zastavil projekt, u něhož hrozily problémy s dotacemi. Podle úřadu Jourové byl ale zbytečně aktivní

08.06.2014 11:32

Ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasí s rozhodnutím ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který v polovině května oznámil, že část projektů na vědu, na které měly jít evropské dotace, musí skončit. Důvodem bylo zpoždění projektů. Podle Ministerstva pro místní rozvoj ale Ministerstvo školství udělalo zastavením projektů chybu. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Chládek zastavil projekt, u něhož hrozily problémy s dotacemi. Podle úřadu Jourové byl ale zbytečně aktivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Podle něj čeští vědci rozhodnutím Chládkova ministerstva přišli ze dne na den o deset miliard korun. „Šlo o peníze z Evropské unie, které měly podpořit celkem osm vědeckých projektů a přilákat do Česka zahraniční elitu,“ uvedl server.

Postup Ministerstva školství byl způsoben tím, že kvůli zpoždění čerpání Brusel část peněz neproplatí, možná až deset miliard korun. Ministr Chládek se část peněz ještě pokusí zachránit urychlením projektů. „Všechny peníze se ale vydobýt nepodaří. Chládek proto některé projekty zastavil,“ podotkl server.

Jenže podle Ministerstva pro místní rozvoj je rozhodnutí zastavit část projektů sporné.

„Z pozice národního orgánu pro koordinaci vidíme určitá rizika. Ministryně (Věra Jourová z ANO - pozn.PL) proto požádala o vysvětlení kroků a budeme s Ministerstvem školství jednat o dalším postupu," uvedla mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Podle ní měl Chládek nechat projekty i přes zpoždění doběhnout. „Za každou korunu, kterou Česko nakonec nevyčerpá, se totiž dotace ještě víc pokrátí,“ podotkl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…