Chládkova vzdělávací revoluce. Nebo alespoň skoro. Ministr v ČT odprezentoval, co všechno se změní

20.03.2015 20:09

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v pátečním Interview ČT24 vysvětloval, proč prosazoval zavedení zdravějšího stravování na školách a další body, které obsahuje novela školského zákona. Díky ní podle ministra české školství projde bezmála revolucí. Zákon byl schválen v tomto týdnu. Řeší i problematiku inkluzivního vzdělávání.

Chládkova vzdělávací revoluce. Nebo alespoň skoro. Ministr v ČT odprezentoval, co všechno se změní
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

"Rodiče by měli mít zajištěno, že se děti nedostanou k nezdravé stravě," začal Chládek. České děti trpí nadváhou, právě proto teď ministerstvo chystá vyhlášku, na jejímž základě budou zakázány produkty s takovým složením, které škodí zdraví. Zakázat hodlá i automaty na kávu. Na prvním stupni nemají podle jeho názoru co dělat. "Česká školní inspekce to bude kontrolovat, a pokud najde porušení, bude to porušení zákona jako každé jiné." Současně ale Chládek mluví o zavádění třetí dobrovolné hodiny tělocviku, aby se děti víc hýbaly.

Novela řeší také inkluzivní vzdělávání. Podle ministra má inkluze smysl, ale musí na ni být peníze. Platby asistentům žáků mají být vypláceny systematičtěji. "Pokud budeme chtít kvalitní inkluzi, tak to odhaduji na jednu až dvě miliardy, ale to není vše. Musíme si uvědomit, že průměr v Evropě pro financování školství je šest procent hrubého domácího produktu, u nás to kleslo pod čtyři procenta," zdůraznil šéf rezortu školství.

Jeden vyhazov a odpor proti širšímu domácímu vzdělávání

Současně ale upozornil, že do klasického vzdělávacího programu nelze zařadit všechny děti, proto v Česku máme speciální školy, tzv. školy praktické. Platí také, že by české školství mělo vytvářet komfortní podmínky i pro nadané děti.

Ministr se také staví proti domácímu vzdělávání. "Je lehce zneužitelné," konstatoval ministr s ohledem na extrémní světonázory. To se podle Chládka musí v Česku ohlídat. Škola také mnohdy odhalila nepěkné věci, které se děly doma, jako je domácí týrání. V klasické škole se také děti lépe socializují. "A já se ptám, zvládne rodič všechny předměty odpovědně, když kvůli tomu učitelé musí absolvovat vysokou školu," poznamenal ministr.

Nakonec promluvil také o vyhazovu jednoho úředníka, který proběhl před rokem. "Já jsem ho vyhodil, protože neodváděl práci. A pokud si někdo myslí, že po něm chci moc, když bere 60 až 70 tisíc, tak ať se podívá, kolik berou učitelé."

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…