Chládkovi vadí velký počet vysokých škol v ČR, vzniká prý nový systém

16.05.2014 20:43

Ministrovi školství Marcelu Chládkovi vadí příliš velký počet vysokých škol v České republice, proto to hodlá napravit v novele vysokoškolského zákona. Čtenáři ParlamentníchListů.cz napsal v odpovědi, že se chystá nový akreditační systém, který by to vše měl vyřešit.

Chládkovi vadí velký počet vysokých škol v ČR, vzniká prý nový systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

„Nijak se netajím nespokojeností, co se týče kvantity vysokých škol v České republice, a bude to jistě zohledněno v novele vysokoškolského zákona, na které ministerstvo školství v současné době pracuje s týmem odborníků. Vznikne nový akreditační systém, který by měl vysokému počtu vysokých škol zabránit,“ odpověděl Marcel Chládek na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Další čtenář se ho pak ptal na podobu maturitní zkoušky v příštím roce, zda v ní bude povinný anglický jazyk a informatika. „Podoba maturitní zkoušky je zakotvena ve školském zákoně. Ministerstvo pro rok 2015 žádný návrh změny modelu státní maturity nepřipravuje, bude platit stejný model jako letos. Povinná zkouška z angličtiny ani informatiky plánována tedy v příštím roce není,“ vysvětlil ministr.

Všechny odpovědi naleznete na profilu Marcela Chládka

Čtenář podepsaný jako Roman Psota se dále ministra zeptal na maturitu z matematiky, kterou se mu podobně jako i jiným studentům nepodařilo složit ani na třetí pokus. „Vážený pane Psoto, do procesu přezkoumání maturitní zkoušky je od roku 2013 začleněna Nezávislá odborná komise. Ta mj. vystavuje odborné oponentní posudky k didaktickým testům. Test z matematiky byl shledán jako způsobilý,“ hájí podobu maturit Chládek.

„Pokud však budete mít o výsledku svého hodnocení pochybnosti, můžete požádat o přezkoumání výsledku. Podrobný postup k podávání žádosti je uveden na webových stránkách MŠMT,“ poradil pak ministr i dalším neúspěšným maturantům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…