Chlap z fabriky má na volbu Zemana, Babiše, Okamury nebo KSČM stejné právo jako hošík z neziskovky na hlas TOP 09, Pirátům nebo Zeleným... Obíhá silný text o městu a venkovu

04.12.2017 7:50

Ekonomka a pedagožka Hana Lipovská se zaměřila na článek serveru iHNed.cz o hornické vsi Doubrava, kde prezident Miloš Zeman získal v roce 2013 rekordních 86 procent hlasů.

Chlap z fabriky má na volbu Zemana, Babiše, Okamury nebo KSČM stejné právo jako hošík z neziskovky na hlas TOP 09, Pirátům nebo Zeleným... Obíhá silný text o městu a venkovu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Strážnici

„Už zase zuří třídní boj. Komunisté dělili lidi na dělnickou třídy (ty dobré) a na ty odporné a zlé intelektuály, kulaky, buržousty atd. Jedni vládili, druzí pak stavěli mosty inteligence. Dnešní „komunisti“ dělí lid na moudré, vzdělané, pokrokové, prounijní, mladé městské voliče, kteří volí správně, a na hloupé, směšné, nevzdělané, staré venkovské burany, kteří volí špatně. Obě dělení jsou stejně pitomá, směšná a zlá. Ten ‚starý nevzdělaný venkovan‘ má někdy o dost více rozumu než mladý progresivní pražský absolvent gender studies. Není to tím, že by se rozumu dařilo růst spíše v černozemi než v betonu, ale proto, že tomu progresivistovi dává živobytí právě onen ‚Systém‘,“ poznamenala úvodem Lipovská.

Anketa

Prospívá politická kariéra Andreje Babiše České republice?

hlasovalo: 9679 lidí

Původní text serveru iHNed.cz ZDE

Progresivista je podle ní vlastně v horším postavení než prodavač Nového prostoru. „Ten má alespoň svou hrdost. Nežebrá. On naopak dnes žebrá zcela nepokrytě – o dotace a o granty, o pozornost médií, o přízeň mocných. Prodává se každému, kdo upustí do natažené dlaně pár bankovek vyšších denominací. Nezbývá mu pak nic jiného než zaměnit plakáty s Engelsem a Marxem za fangličky nového komunismu a pochodovat s novou Internacionálou na rtech lépe a radostněji. A víte co? Ať si pochodují. Budiž jim přáno. Ale ať přestanou očerňovat ty, kdo si na živobytí musí vydělávat sami,“ dodala.

„Chlap, který dře ve fabrice nebo na stavbě, má na svou volbu Zemana, Babiše, Okamury nebo KSČM úplně stejné právo jako hošík z nevládky na svůj hlas TOP 09, Pirátům nebo Zeleným. Nemusím rozumět ani tomu prvnímu, ani tomu druhému. Nemusím s nimi souhlasit. Nemusím chápat jejich pohnutky a mohu nad nimi vrtět hlavou. Ale mám povinnost je respektovat. Snažit se porozumět. V tom spočívá kouzlo, krása a velkolepost demokracie. Svobodu ztrácíme právě tehdy, když jedna uměle vytvořená ‚skupina‘ začne pohrdat skupinou druhou. Pohrdání jedněch druhými vytváří u těch druhých nenávist. Nenávist plodí násilí. Tehdy se otevírá prostor pro skutečný extremismus. Pro skutečné zlo. Jako v Německu v 30. letech. Jako u nás v 50. letech. Jen hlupák může Čechy dělit do tříd a stavět tyto třídy proti sobě,“ dodává Lipovská.

Podle jejích slov jsme především jednou zemí a jedním národem, kdy se vzájemně potřebujeme. „Bankovní úředník nemá ani vyšší, ani menší hodnotu než uklízečka nebo horník – ale také ani naopak. Každý z nás tady má své místo a svůj smysl. Když příslušník ‚elity‘ pohrdá ‚venkovanem‘, pohrdá tak sám sebou, akorát si to neuvědomuje. Když ‚venkovan‘ pohrdá příslušníkem ‚elity‘, pohrdá sám sebou, akorát si to také neuvědomuje. Tak už to zkusme jednou provždy pochopit. Ještě je čas,“ uzavřela Lipovská.

Celý příspěvek Hany Lipovské:

Už zase zuří třídní boj

Komunisté dělili lidi na dělnickou třídy (ty dobré) - a na ty odporné a zlé intelektuály, kulaky, buržousty atd. Jedni vládili, druzí pak stavěli mosty inteligence. Dnešní "komunisti" dělí lid na moudré, vzdělané, pokrokové, prounijní, mladé městské voliče, kteří volí správně, a na hloupé, směšné, nevzdělané, staré venkovské burany, kteří volí špatně. Obě dělení jsou stejně pitomá, směšná a zlá. Ten "starý nevzdělaný venkovan" má někdy o dost více rozumu, než mladý progresivní pražský absolvent gender studies. Není to tím, že by se rozumu dařilo růst spíše v černozemi než v betonu, ale proto, že tomu progresivistovi dává živobytí právě onen "Systém". Progresivista je vlastně v horším postavení než prodavač Nového prostoru. Ten má alespoň svou hrdost. Nežebrá. On naopak dnes žebrá zcela nepokrytě - o dotace a o granty o pozornost médií, o přízeň mocných. Prodává se každému, kdo upustí do natažené dlaně pár bankovek vyšších denominací. Nezbývá mu pak nic jiného, než zaměnit plakáty s Engelsem a Marxem za fangličky nového komunismu a pochodovat s novou Internacionálou na rtech lépe a radostněji. A víte co? Ať si pochodují. Budiž jim přáno. Ale ať přestanou očerňovat ty, kdo si na živobytí musí vydělávat sami. Chlap, který dře ve fabrice nebo na stavbě, má na svou volbu Zemana, Babiše, Okamury nebo KSČM úplně stejné právo jako hošík z nevládky na svůj hlas TOP 09, Pirátům nebo Zeleným. Nemusím rozumět ani tomu prvnímu, ani tomu druhému. Nemusím s nimi souhlasit. Nemusím chápat jejich pohnutky a mohu nad nimi vrtět hlavou. Ale mám povinnost je respektovat. Snažit se porozumět. V tom spočívá kouzlo, krása a velkolepost demokracie. Svobodu ztrácíme právě tehdy, když jedna uměle vytvořená "skupina" začne pohrdat skupinou druhou. Pohrdání jedněch druhými vytváří u těch druhých nenávist. Nenávist plodí násilí. Tehdy se otevírá prostor pro skutečný extremismus. Pro skutečné zlo. Jako v Německu v 30. letech. Jako u nás v 50. letech. Jen hlupák může Čechy dělit do tříd a stavět pak tyto třídy proti sobě. Jsme především jedna země a jsme především jeden národ. A vzájemně se potřebujeme. Bankovní úředník nemá ani vyšší, ani menší hodnotu než uklízečka nebo horník - ale také ani naopak. Každý z nás tady má své místo a svůj smysl. Když příslušník "elity" pohrdá "venkovanem", pohrdá tak sám sebou, akorát si to neuvědomuje. Když "venkovan" pohrdá příslušníkem "elity", pohrdá sám sebou, akorát si to také neuvědomuje. Tak už to zkusme jednou provždy pochopit. Ještě je čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…