Chlapcům z ČSSD chybí zkušenosti, prohlásil Paroubek. Zeman jim snadno vypálil rybník

29.06.2013 17:37

„Politika je má práce i můj koníček a dělám ji rád,“ říká Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21. V rozhovoru pro Deník.cz nejen kriticky zhodnotil současnou vládní krizi, ale opřel se i do vedení ČSSD a představil priority své strany.

Chlapcům z ČSSD chybí zkušenosti, prohlásil Paroubek. Zeman jim snadno vypálil rybník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Současnou vládní krizi Paroubek hodnotí jako obrovskou ostudu české parlamentní republiky. Aféra, která způsobila pád vlády Petra Nečase, prý totiž nemá obdoby nejen v historii české země, ale i v jiných evropských státech. „Za poslední tři roky, co je Nečasova vláda ve vedení země, jsme byli svědky prakticky stále se opakujících ostudných krizí, většinou korupčních. Zatýkání na Úřadu vlády bylo poslední kapkou. Pravice zcela ztratila morální právo vládnout,“ míní Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nejčistším řešením by bylo podle jeho názoru rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny a uspořádání předčasných voleb. K jeho lítosti se to ale prý zřejmě nestane, dokonce očekává, že prezident Miloš Zeman svým jednáním ještě mnohé překvapí. „Řešení nevidím v sestavení nové vlády kamarádů Miloše Zemana. Jsem proti přechodu od parlamentní republiky k prezidentskému systému. Tedy k systému osobní moci,“ vyjádřil se kriticky k možnému posilování prezidentských pravomocí v budoucnu.

ČSSD ztratila tah na branku

Reakce sociálních demokratů, v jejichž čele Paroubek dříve stál, prý nezklamala, ale ani nepřekvapila. Podle jeho názoru totiž prosazují řešení, které je pro ně politicky nejvýhodnější – předčasné volby. „Při vší úctě k jejím lídrům, jsou to jistě talentovaní, spíše mladí lidé, ale to je zároveň něco, co je limituje. Sociální demokracie ztratila tah na branku. Prostě chlapcům chybí zkušenosti, a Miloš Zeman jim lehce vypálil rybník,“ uvedl na jejich adresu. A přesně toho se chce se svou stranou NS-LEV 21 vyvarovat.

„Ve stínové vládě naší strany až na výjimky najdete výhradně osobnosti, které mají za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru v určitém oboru nebo jsou v něm dokonce vynikajícími odborníky. Myslím, že naši ‚stínoví ministři‘ většinou převyšují úroveň těch skutečných v Nečasově vládě, ve stínové vládě ČSSD i ve vládě Jiřího Rusnoka,“ tvrdí Paroubek. V důrazu na vysokou odbornost, úctu k lidem i státu a vysoké morálce tkví podle něj ta správná cesta pro českou politiku.

V případě, že by se jeho strana podílela na budoucí vládě, jejich prioritou by prý bylo zajistit práci pro lidi, bojovat proti korupci a napravit škody po pravicových vládách. „Budeme se snažit složit kandidátní listiny z vysoce známých a kvalifikovaných lidí v krajích, kteří něco již v životě dokázali a byli ve svých oborech úspěšní. Zkrátka aby politiku dělali lidé, kteří by v daných resortech uplatnili své dlouholeté zkušenosti z praxe,“ doplnil s tím, že by v příštích volbách rád pro svou stranu získal desetinu mandátů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…