Chlastá, hulí, sprostě mluví. Odpůrci prezidenta to rozjeli u Jílkové. Kocáb řádil, jak Zeman znectil Sobotku, po Ovčáčkově replice zmateně couval

02.06.2017 0:25

Překročil během vládní krize prezident Zeman své pravomoci a udělal z krize vládní i krizi ústavní? Daří se prezidentovi zklidňovat politickou scénu, jak slíbil ve svém prvním prezidentském projevu? Před kamerami České televize se sešli hradní mluvčí Jiří Ovčáček, europoslanec Jiří Pospíšil, sociolog Petr Hampl, advokátka Klára Samková a další hosté. A rozjela se tak ohnivá debata, že podobnou Kavčí hory už dlouho neviděly.

Chlastá, hulí, sprostě mluví. Odpůrci prezidenta to rozjeli u Jílkové. Kocáb řádil, jak Zeman znectil Sobotku, po Ovčáčkově replice zmateně couval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Ve studiu České televize se proti sobě postavili hradní mluvčí Jiří Ovčáček, europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil, předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik, zakladatel tzv. Kroměřížské výzvy Michael Kocáb, podporovatel prezidenta Miroslav Vokřínek a podnikatelka Marie Vaňatová. V řadách publika seděli např. politolog Josef Mlejnek, sociolog Petr Hampl nebo advokátka Klára Samková.

Hosté zahájili debatu u vládní krize a Kocáb okamžitě prohlásil, že prezident Zeman znectil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Na samém úvodu vládní krize došlo k vystoupení na Hradě, kde byl premiér Sobotka doslova znectěn, když prezident odešel ze sálu během doby, kdy předseda vlády ještě mluvil,“ kroutil Kocáb nevěřícně hlavou.

Ovčáček ovšem okamžitě vrátil úder. „Já jsem byl velmi nepříjemně překvapen tím, jak máme nevychovaného premiéra. Prezident ukončil jako hostitel jednání s tiskem a měli spolu odejít. Premiér Sobotka ale zůstal na místě a dál mluvil k novinářům,“ rozčiloval se hradní mluvčí.

A Kocáb svá ostrá slova poněkud zmírnil. „No, já klidně přiznám, že už Sobotka neměl pokračovat, ale když už pokračoval, tak měl prezident zůstat na místě,“ odvětil zakladatel Kroměřížské výzvy, která si klade za cíl najít důstojného prezidentského kandidáta.

Kocáb také připomněl jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem „v Rusku“, kde Miloš Zeman mluvil o likvidaci novinářů.

„Tak zaprvé, nebylo to v Rusku, ale v Číně,“ ozval se okamžitě Ovčáček. Ruští novináři navíc podle něj ukázali, že se neumějí chovat, protože nechtěli oba prezidenty nechat projít na jednání. „A pan prezident v tomto kontextu pronesl svůj bonmot. Pan prezident rozhodně nevyzýval Vladimira Putina, aby ruským novinářům zakroutil krkem,“ bránil svého šéfa hradní mluvčí.

V tu chvíli si však vzal slovo europoslanec Jiří Pospíšil a poukázal na to, že prezidentovy výroky o „likvidaci novinářů“ si nevšimli jen Češi, ale i lidé žijící v jiných státech. „Víte, toho si nevšimli jen čeští novináři. Toho si všimla i francouzská šéfka syndikátu novinářů a ona se tam podivovala nad tím, jak se prezident chová. Takže bohužel, tenhle bonmot, o kterém hovoříte, nám dělá ostudu v zahraničí,“ vyčetl Pospíšil Ovčáčkovi.

Zemanův mluvčí však znovu přešel do protiútoku. „Víte, když se rozjela tahle aférka, já jsem poznamenal, že ten, kdo to chce brát jako humor, tak se tomu zasměje, a kdo nemá smysl pro humor, dělá z toho aféru. A není nijak překvapující, že šéfka syndikátu novinářů nemá smysl pro humor,“ vysmál se Pospíšilovi Ovčáček.

Kováčik vrátil debatu zpět k vládní krizi. Pan prezident podle jeho názoru nešel při vládní krizi mimo hranice ústavy, ale maximálně po hraně ústavy. V tu chvíli už to nevydržela paní Vaňatová a prohlásila, že prezident tedy měl podle ústavy řešit vládní krizi a nejezdit do Číny. 

Tím ovšem rozpálila takřka do ruda pana Vokřínka. „Nebyl to pan prezident, kdo ohýbal ústavu. Byli to pan Sobotka a pan Bělobrádek, kteří ohýbali ústavu k obrazu svému. Bylo jasné, že pan Sobotka chtěl sám řídit ministerstvo financí a pan prezident tomu zabránil,“ pochvaloval si postarší občan.  

Slovo dostal také politolog Josef Mlejnek, který připomněl, že Miloš Zeman kráčel po hraně ústavy minimálně ve chvíli, kdy uvažoval o tom, že odvolá premiéra, ale zbytek vlády ponechá beze změny. Nic takového podle politologa ústava a ústavní zvyklosti nepředpokládají.

Petr Hampl, taktéž sedící v publiku, oponoval, že ústava, to je jenom nástroj, který je určen k tomu, aby se nám žilo dobře. „Víme, že většina zákonů, které přijímáme, jsou nám diktovány ze zahraničí. Ústava, jak je napsaná teď, nefunguje, lidé se cítí ohrožení úplně něčím jiným a ne tím, jestli něco trvalo 12 dní nebo 14 dní,“ křičel ve studiu Hampl.

Kocáb mu dal do jisté míry za pravdu. „Víte, my tady řešíme téma tohoto pořadu. Já také považuju za důležité něco jiného, a totiž to, jestli se vydáme na západ, nebo na východ. Vládní krizi nepovažuji za až takový problém, ale jen poukazuji na to, že prezident kdykoli může, přiloží polínko do ohně,“ uvedl hudebník a bývalý politik.

Zemanova „truc akce“

Pak došlo na Čínu. A Jiří Ovčáček vzal toto téma opět od podlahy. „Nám díky tady pánům ujel vlak a náš pan prezident se to snaží dohnat. Dnes jezdí do Číny celý Západ,“ prohlásil hradní mluvčí. Prý v této otázce neexistuje ani žádný rozpor s vládou. „On tu není žádný rozpor, premiér jezdí do Číny, ale možná skoro inkognito, aby nerozčílil své oblíbené komentátory, ale pan prezident odmítá dělat nějakou skrytou politiku,“ doplnil k tématu hradní mluvčí.

„Ale řekněte, jaký podíl z hlediska exportu má na našem trhu Čína, že to jsou jen tři až čtyři procenta, naším hlavním partnerem je Německo a další evropské země,“ ozval se Pospíšil. Kocáb si ještě přisadil a dodal, že bychom se měli orientovat na slušné demokratické země.

A Kováčik také přispěl svou troškou do mlýna. „Ale to není přece o tom, že naším hlavním partnerem je ten či onen. My jsme proexportní ekonomika a musíme debatovat se všemi partnery, kteří jsou ochotni s námi obchodovat,“ uvedl komunista.

„Víte, já jsem mluvil se chargé d’affaires Íránu a ten mi sdělil, že během sankcí s Íránem obchodovali Švédové, Dánové a další, zatímco my jsme drželi tvrdou pěst sankcí. A stejné je to s Ruskem,“ vypálil Kováčik.

Ovčáček také připomněl, že prezident se ještě před odletem do Číny sešel s klíčovými politiky v Liberci, a celou krizi tím pomohl řešit. „Pravda, do dneška čekáme, kdy nám na Hrad přijde ta demise, protože pan premiér veřejně řekl, že ji podá v polovině května. Na Hrad pravidelně chodí pošťák, ale demise ještě nedorazila,“ kroutil hlavou hradní mluvčí.

Pospíšil schůzku v Liberci označil za „truc akci“ prezidenta. „Schůzka v Liberci byla svolána na dobu, kdy tady nebyl premiér Sobotka, takže to byla další taková prezidentova truc akce, která znovu ukázala, že pan prezident straní panu Andreji Babišovi,“ hřímal ve studiu Pospíšil.

„Možná tím, že tam nebyl pan premiér, tak to bylo klidnější a věcnější. A mimoto, cíl byl splněn, pan premiér skutečně stvořil z Andreje Babiše mučedníka,“ nedal se jen tak umlčet Ovčáček.

A pak dostala slovo Klára Samková a začala mluvit o islámu. „Já bych chtěla reagovat na pana Kocába a tu jeho myšlenku, že svět je rozdělen na východ a západ. On je svět rozdělen na sever a jih. Já se domnívám, že prezident je veden myšlenkou, že je lepší přežít s komunisty z Číny a Ruska, byť tamní problémy nerozporuji, ale my víme, že s komunisty se dá přežít, zatímco islám z jihu vám sebere duši,“ vypálila z publika.

Když mikrofon znovu dostal politolog Mlejnek, prohlásil, že prezident má podle ústavy nějaké pravomoci a mezi nimi nenajdeme takovou, která by ho opravňovala dělat vlastní zahraniční politiku. Zahraniční politiku určuje vláda. Prezident k tomu nemá mandát.

Tím však pořádně rozčílil Hampla. „Prosím vás pěkně, říct, že prezident nemá mandát, to je absolutní nehoráznost. Pan prezident byl zvolen jako protiváha proti vládě a proti koalici s nějakými korupčními klikami. Zpochybňovat mandát prezidenta republiky je nehoráznost,“ udeřil sociolog.

Z ničeho nic přišla ostrá slovní přestřelka mezi občany v publiku.

„Miloš Zeman je jedinej pořádnej politik, kterého tahle republika měla za poslední dobu, a samozřejmě že závist pana Sobotky, kterého podpořili komentátoři, se dala čekat. A jak tady dobře řekl pan Ovčáček, že na Hradě stále čekají na demisi, která měla přijít!“ žádal roztrpčeně občan.

Proti jeho názoru se postavil jiný pán sedící v publiku. „Dělá nám ostudu tím, že chlastá, hulí a mluví sprostě,“ rozpálil se na kamery. „Já vás poprosím o slušné vyjadřování,“ vstoupila do slovní přestřelky Jílková.

Pak dostal znovu slovo Ovčáček. „Víte, já si velmi dobře pamatuji, jak francouzský prezident přijel do Ria na olympiádu a velmi stál o to, aby se mohl setkat s prezidentem Zemanem. Jejich setkání trvalo hodinu a divili byste se, o čem hovořili. Ti státníci jsou pragmatičtí a realističtí vůdci,“ poznamenal hradní mluvčí.

Kováčik k tomu dodal, že prezident dělá dobře, když mluví se všemi světovými státníky, protože naše orientace na Západ není podle komunistů tak úplně zadarmo. „Víte, to naše navázání na Západ je vykoupeno těmi desítkami miliard, které od nás odtékají na Západ,“ zaznělo z úst politika z KSČM.

Došlo i na Kajínka

Ve druhé polovině pořadu došlo na milost pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. „Musím vyvrátit tu tezi, že je to kvůli volbám. Kdyby to bylo kvůli volbám, tak to prezident udělá v prosinci,“ poznamenal k tématu Ovčáček.

Paní Vaňatová mu ale ihned připomněla slova samotného Miloše Zemana, který i jako prezident řekl, že Kajínkovi nikdy milost nedá. „Pan prezident řekl na počátku svého volebního období, že panu Kajínkovi milost nedá,“ poznamenala dáma. Pospíšil jí dal jasně za pravdu. I on připomněl, že Miloš Zeman jako prezident opakovaně řekl, že Jiřímu Kajínkovi milost nedá.

A Kocáb si ještě přisadil. „Malí kluci na hřišti si budou hrát na Kajínka a jeden řekne: hele, já budu dvojnásobný vrah, mě zavřou, já pak uteču z vězení, pak tady dostanu milost a nakonec budu slavnej. Kde to jsme!“ rozčílil se hudebník.  

Posléze se debata znovu vrátila k pravomocím prezidenta a k ústavě.

O slovo se také přihlásila dáma, podle které jsou výroky prezidenta Zemana čím dál skandálnější a ukazuje se, že nebyl nejlepší volbou na prezidenta. Ale nejen to. Podle dámy se také ukazuje, že někteří občané nejsou schopní rozpoznat, zda nějaký kandidát má zdravotní a jinou způsobilost pro výkon funkce prezidenta, což dokazuje, že přímá volba nebyla dobrý nápad.

„My máme zastupitelskou demokracii a k té ta přímá volba nepatří. Je evidentní, že ne každý občan je schopen rozlišit, zda má nějaký kandidát zdravotní stav či psychický stav k tomu, aby mohl být prezidentem. Současný prezident je dokladem těch nebezpečí, která hrozí z přímé volby. Další a další výroky pana prezidenta jsou stále skandálnější,“ nedávala si ubrousek před ústa dáma v publiku.

Kováčik podotkl, že máme sice přímo voleného prezidenta, čímž získal silnější mandát, ale v ústavě nebyly nijak upraveny jeho pravomoci a teď z toho máme problém, vyjádřil svůj názor komunista.

Také Mlejnek uznal, že prezident nemá velké pravomoci, a pokud chceme snížit současné napětí, je namístě buď vrátit nepřímou volbu prezidenta, nebo upravit pravomoci prezidenta a dalších ústavních činitelů, což by si ovšem vyžádalo rozsáhlý zásah do ústavy.

„Já si myslím, že my nemáme problém v přímé volbě, ale v osobě prezidenta Zemana, který se nechová slušně. My můžeme mít jiného prezidenta, jako je třeba pan Drahoš a jiní kandidáti, a problém bude vyřešen,“ oponoval Kocáb.  

Hampl s ním ovšem zásadně nesouhlasil. „Občané nevěří tomu, že ten systém funguje, že je ten politický systém správný, takže je namístě provést změny,“ hřímal z publika sociolog.

Jeden z občanů mu dal za pravdu. „Víte, každý, kdo odvážně řekne, že je rád, že na Hradě sedí náš prezident Miloš Zeman, ale přijde mi, že každý, kdo projevuje úctu prezidentovi, je dehonestován, a to zejména médii,“ konstatoval pán. Ohradil se také proti paní, která zapochybovala o smyslu přímé volby. Občanovi se zdálo skandální, že dáma zpochybňuje právo jiných občanů rozhodovat o tom, kdo bude prezident.

Dáma se ale okamžitě ozvala. „Já jsem v žádném případě neřekla, že jsou voliči nesvéprávný. Já jsem jen řekla, že ne každý je schopen rozlišit důležité faktory. A navíc, náš prezident si teď dělá prezidentskou kampaň a dělá to za naše peníze a vyslovuje populistické názory,“ zlobila se. 

Ovčáček oponoval, že prezident jezdí po krajích po celé své volební období, takže teď podle Ovčáčka nelze říct, že jde o kampaň. Nemluvě o tom, že prezident vyslovuje i názory, které jsou nepopulární. Staví se např. za přijetí eura.

Já vám řeknu, kde je problém

Následně dostal slovo další rozzlobený občan. „Já vám řeknu, co ničí tuhle republiku, je to blábolení pana Pospíšila a pana Kocába o tom, jak máme nízkou nezaměstnanost. Dříve tu byly velké firmy, které vyvážely průmyslové produkty, ale dnes je to jinak. Pan prezident se snaží, aby naše podniky spolupracovaly přímo s Čínou, zatímco dnes my s Čínou spolupracujeme přes německé podniky a dostáváme za to totálně bídnou mzdu,“ zuřil pán.

Další občan dal svému předřečníkovi za pravdu. „Já vidím problém v tom, že naše ústava je nedokonalá, nedemokratická a některé věci jsou přímo protidemokratické. Já vám řeknu, které to jsou. Naše ústava říká, že prezident ze své funkce je neodpovědný, a to je výsada, kterou neměl ani císař pán,“ rozčiloval se volič.  

„Je to po dlouhé době prezident, který je vůbec nejblíž těm lidem a který si jejich důvěru zasloužil. A účet mu vystaví zase voliči,“ oponoval jiný divák z publika.

Celou debatu uzavřel Jiří Ovčáček. „Já si nemyslím, že v současné podobě by ústava potřebovala nějaké změny. My jsme spíš svědky toho, že někteří politici chtějí snížit pravomoci prezidenta, s čímž my nesouhlasíme,“ ukončil bouřlivou debatu mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…