Chlastáte, holoto! Takže z Českého rozhlasu zní: Zdražit alkohol a nechat vás pro něj jít pěkně daleko

27.09.2017 12:53

Britský server Clinic Compare uveřejnil studii, podle které Češi preferují velmi nezdravý životní styl. Dokonce prý vedeme ten nejnezdravější životní styl na planetě. Britové se ve studii opírají např. o veřejně dostupná data Světové zdravotnické organizace při OSN. Problém prý máme především s alkoholem. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil proto hodlá připravit soupis přísných opatření, která mohou českým občanům pomoct.

Chlastáte, holoto! Takže z Českého rozhlasu zní: Zdražit alkohol a nechat vás pro něj jít pěkně daleko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Rok co rok spotřebujeme 13,7 litru alkoholu na hlavu, což naši pozici ve světovém srovnání ovlivňuje snad nejvíc. Je to sice méně, než v Litvě, kde lidé vypíjí 18,2 litru alkoholu za rok na osobu, ale naší pozici ovlivňují ještě jiné faktory. Vykouříme také hodně cigaret. Ve spotřebě tabákových výrobků se podle studiu pohybujeme těsně za první desítkou. Jedenáctá příčka nám podle studie patří i navzdory tomu, že máme relativně přísné zákony na regulaci tabákových výrobků. Stát mimo jiné na konci května zakázal kouření v barech a restauracích. Nijak slavné to prý u nás není ani s obezitou.

Celou studii v angličtině naleznete zde

Český rozhlas informuje také o tom, že až dvě třetiny Čechů mají sklon k alkoholismu. Veřejnoprávní rozhlas se dovolává údajů Státního zdravotního ústavu. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil rozhlasu řekl, že by uvítal razantní zdražení alkoholu.

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

„Budeme se chtít z našeho pohledu bavit o daních a spotřebních daních na alkohol. Když půjdete do rumového baru, kde nejlevnější rum stojí sto a víc korun, většina lidí si dá maximálně tři skleničky, protože je to drahé. Když budu pít levnější alkohol, máme tu tendenci pít častěji,“ řekl Vobořil. Jeho slova přinesla ČTK.

Šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Víktor Mravčík k tomu pro veřejnoprávní rozhlas dodal, že by lidé pravděpodobně pili méně, kdyby to měli do obchodu s alkoholem dál a museli udělat víc kroků. I on však zdůrazňuje, že nejdůležitějším faktorem je pro většinu spotřebitelů cena.

Celé vyjádření naleznete zde

Na řešení dopadů konzumace alkoholu prý stát vydává až 20 miliard korun ročně, což je mnohem víc, než stát vybere z konzumace alkoholu na daních. Jistě je možné, že boj proti pití alkoholu posílí pozici nelegálních prodejců, ale pak je na státu, aby proti nim zakročil, poznamenal k tomu také Mravčík.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…