Chlastejte, pití bude levnější. To je moc „chytré“. Nejnovější komentář Markéty Šichtařové

22.02.2019 9:40

Média jsou plná informací o tom, že českého předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) přijme 45. prezident USA Donald Trump. Ekonomka Markéta Šichtařová na blogu iDNES.cz ale své spoluobčany upozornila, že se stalo něco mnohem důležitějšího. Něco, co se dotkne peněženek mnoha Čechů, Moravanů a Slezanů.

Chlastejte, pití bude levnější. To je moc „chytré“. Nejnovější komentář Markéty Šichtařové
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Asociace penzijních společností ČR upozornila, že si skrze penzijní připojištění šetří na podzim života na 967 tisíc lidí. Objem naspořených peněz činí 42,7 miliardy. Na první pohled to vypadá, že se Češi začali chovat zodpovědně a spoří si na stáří, na dobu, až se naplno projeví demografická krize a na důchody nebude zdaleka tolik peněz jako dnes.  

„Jenže když přepočteme, kolik peněz připadá na jednoho střadatele, zjistíme, že to už tak perfektní není, protože to je v průměru jen 44.158 Kč. To je spíš katastrofa než terno, pokud bychom vyšli z toho, že z této částky by lidé měli v důchodu žít. ... Z celkového počtu osmadvaceti fondů skončily v zisku pouze dva. Jenomže to je jen nominální zisk. Inflaci, která loni činila 2,1 %, totiž nepřekonal ani jediný fond. Neboli reálně byl každý – KAŽDÝ! – z těchto fondů ve ztrátě. Úspory těchto 967 tisíc lidí se tak reálně znehodnotily. Tito lidé prostě mají ztrátu. Tečka. Víc se to okecat nedá,“ napsala Šichtařová.

Nemluvě o poplatcích, které si fondy berou na správu účtů a tak podobně. Zkrátka, ekonomicky to podle Šichtařové není žádná sláva. Spíš katastrofa.

„A teď si představte, že se nám tu stále objevují lidé, kteří tvrdí, že by spoření ve fondech mělo být povinné. A když už ne pro všechny, tak alespoň pro ty, kteří mají nadprůměrné příjmy. To je tak chytré, jako když někdo tvrdí, že vyšší spotřebou vína snižují Moraváci jeho cenu. Nebo jako když někdo tvrdí, že čím víc bude chlastat, tím bude víc vracet zálohovaných lahví, tedy tím bude mít víc peněz a bude moct víc chlastat,“ pokračovala nemilosrdně Šichtařová.

Ve stáří nás podle ní nezachrání fondy, nýbrž jen více dětí a pak nějaké spoření mimo fondy, vložené např. do bytu, do půdy, do zlata a tak podobně. „Zachránit důchody nám může jen návrat ke zdravému rozumu, nikoli k provizím lobbistů,“ shrnula dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…