Chmurná prognóza politologa: Klaus premiérem a Kalousek v čele pravice

03.02.2013 10:51

Komentátor Petr Nováček rozebírá příští kroky velkých hráčů české politiky: Miloše Zemana, Václava Klause a Miroslava Kalouska. Podle něj dokáží všichni tři posunovat figurami tah po tahu a dostat se tak ke svému, někdy i vzdálenému, strategickému cíli.

Chmurná prognóza politologa: Klaus premiérem a Kalousek v čele pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„O jeden takový moment se už přičinil první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek tři dny po vyhlášení konečného výsledku prezidentské volby – v době, kdy Miloš Zeman odpočíval po kampani pár dní na Vysočině a prezident Václav Klaus se ještě nevrátil z pracovní cesty do Chile. Předsednictvo ‚topky‘ se 29. ledna usneslo, že Česká republika se má ještě letos připojit k fiskálnímu paktu Evropské unie,“ uvádí Petr Nováček na serveru ČeskáPozice.cz.

Podstatné ale je, že Kalousek fiskálním paktem podmínil podpis koaliční smlouvy. Fiskální pakt EU přitom již loni na jaře odmítl předseda ODS Petr Nečas a stále na svém názoru trvá – nejprve chce schválit finanční ústavu a ústavní zákon o referendu o přijetí eura. Co tedy tímto krokem ministr financí Kalousek zamýšlí?

„Kalouskovo ‚nepodepíšu‘ a dva dny předtím jeho výrok v Otázkách Václava Moravce, že ‚nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem‘, vybudily v některých politicích a komentátorech přesvědčení, že ‚topka‘ se rozhodla položit vládu a vynutit si volby do sněmovny v předčasném termínu,“ popisuje Nováček.

Upozorňuje však, že to nemusí být pravda. Podle něj si Kalousek uvědomuje, že lidé v prezidentských volbách volili osobnosti, a ne strany, a tak by TOP 09 nemusela získat až tak velké procento hlasů.

Co spíše vidí jako důvod Kalouskových slov, je na jednu stranu „odplata“ za slova občanských demokratů (například Nečasovo vyjádření, že volí Karla Schwarzenberga se skřípěním zubů) a na stranu druhou snaha o uzmutí pozice ODS jakožto pravicového lídra.

„Od počátku existence Nečasovy vlády to sice předáci ODS i TOP 09 vždy popírali, nicméně bylo zřejmé, že jen tak vedle sebe nemohou obě strany donekonečna existovat a z 80 procent se přetahovat o tytéž voliče. Projevovalo se to tím, že kdykoli utrpěla jedna z nich nezdar či si upletla ostudu, ta druhá ji až na vzácné výjimky koaličně loajálně nepodepřela, nýbrž na ni jako šelma na kořist zaútočila,“ vysvětluje Nováček. Kdysi byla nemilosrdnou šelmou ODS, ovšem nyní je podle něj notně zesláblá (kvůli výsledkům v krajských, senátních a prezidentských volbách).

„ODS sice jeví v posledních dnech známky oživení, ale Kalousek je zatím ve výhodě. Pokud s ním občanští demokraté zařazení fiskálního paktu EU do koaliční smlouvy ‚vyhandlují‘, příznivci této strany v tom mohou shledat její další ústupek nemilované ‚topce‘. A pokud se to nestane a Kalousek koaliční smlouvu nepodepíše, výsledkem bude další oslabení Nečasovy vlády, jež se pro veřejnost změní ve víceméně volné sdružení. Opět by to tedy byl doklad slabosti ODS a jmenovitě Petra Nečase,“ dodává komentátor. A přechází k rolím Miloše Zemana a Václava Klause.

Zeman podle něj může být v určitých krocích jiným prezidentem, než jak se jeví nyní, ale jistě bude aktivní a průbojný. Je jen otázkou, zda se skutečně pokusí položit vládu tím, že by hledal hlasy pro vyslovení nedůvěry – což by podle Nováčka pravděpodobně nesehnal, už jen kvůli některým bývalým poslancům z VV, kteří pro pád vlády hlasovat nebudou a raději budou využívat poslaneckých výhod až do konce řádného období.

Podle Nováčka do tohoto schématu ani nezapadá dosluhující prezident Klaus, který by podle slov jiných komentátorů mohl být novým premiérem úřednické vlády a jehož by právě Zeman, jeho „téměř přítel“, jmenoval. Ani se Klaus nepokusí sestavit novou stranu do příštích řádných parlamentních voleb.

„Snad i proto mnozí občanští demokraté doufají, že by se mohl do ‚své‘ ODS vrátit, semknout ji a učinit reálnou naději, že to opět bude strana úspěšná a ve volbách vítězná,“ spekuluje Nováček na webu ČeskáPozice.cz. Dávný rozchod s ODS by se prý dal interpretovat jako rozchod s jejím vedením, a ne příznivci strany.

„Otázkou je, zda by Václav Klaus v sobě objevil motiv pro to být velkorysý, a mohl-li by si osvojit názor, že ODS ještě není v natolik bídném stavu, aby v jejím čele riskoval vlastní blamáž. Teoreticky je tu ještě varianta ‚Václav Klaus, předseda vlády‘ po příštích volbách do Poslanecké sněmovny,“ upozorňuje komentátor. Pokud by totiž Klaus dokázal ujednat velkou koalici, prezident Zeman by ho zřejmě jmenoval premiérem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…