Chobotnice chomutovského bosse Nováka. Žalobce, který jej dostal na svobodu, byl prý navázán na jeho byznys

16.01.2016 8:02

Státní zástupce Ladislav Kosán, na základě jehož doporučení se dostal z vězení na svobodu odsouzený exsenátor Alexandr Novák (ODS, po odsouzení ze strany vystoupil), se ve stejné době snažil získat stavební povolení na stavbu v chomutovské obchodní zóně. S projektem a snahou získat potřebnou dokumentaci Kosánovi pomáhala chomutovská projekční kancelář MM Projekt cv, jejímž majitelem je Milan Rampach, který s Novákem spolupracoval. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Chobotnice chomutovského bosse Nováka. Žalobce, který jej dostal na svobodu, byl prý navázán na jeho byznys
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Podle ní státní zástupce Ladislav Kosán v květnu 2011 uzavřel s městem Chomutov smlouvu o smlouvě budoucí na koupi téměř třičtvrtěhektarového pozemku v tamní obchodní zóně.

Propletenec vztahů

Aby si mohl pozemek skutečně koupit, musel Kosán podle smlouvy z roku 2011 nejdříve získat povolení pro stavbu a dodat městu její vizualizaci. Stavět by se tu mělo obchodní centrum sestávající ze dvou velkých prodejen, rychlého občerstvení a rozlehlého parkoviště.

S projektem a snahou získat potřebnou dokumentaci Kosánovi pomáhala chomutovská projekční kancelář MM Projekt cv, jejímž majitelem je Milan Rampach. Ten právě loni v létě začal podle obchodního rejstříku úzce spolupracovat s manželi Novákovými i s exsenátorovým dlouhodobě nejbližším obchodním partnerem Danielem Ježkem. Z pěti společností, ve kterých Rampach působí, jsou čtyři majetkově napojeny na některého z nich.

Společnost, kterou Rampach vlastní spolu s Novákovou manželkou, koupila loni v září sedmnáctipatrovou budovu dominující centru Chomutova.

S Rampachem napojeným na Nováka Kosán podle deníku spolupracoval už v době, kdy psal své doporučení pro chomutovský soud, které přispělo k předčasnému propuštění exsenátora na svobodu. List píše, že písemnou komunikaci kvůli pozemku vedl Kosán s Rampachem nejméně od poloviny loňského roku. K detailům své vzájemné spolupráce se však jak Rampach, tak žalobce Kosán odmítli s redaktory bavit. „Dejte si pokoj s těmi konstrukcemi,“ prohlásil prý státní zástupce Kosán.

Kosánovi se nakonec získat pozemek nepodařilo.

Porušil Kosán zákon?

Nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová na Kosána loni v létě podala kárnou žalobu kvůli doporučení, kterým státní zástupce exsenátorovi Novákovi pomohl na svobodu. Soud s Kosánem by se měl konat na začátku března.

List upozorňuje, že snahy o rozjezd developerského projektu obchodního centra by hlavního chomutovského žalobce pravděpodobně měly trápit především v souvislosti se zákonem o státním zastupitelství. Ten totiž státním zástupcům vyvíjet podnikatelskou činnost dovoluje jen ve velmi omezených případech.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…