Chodili spolu. On měl covid, udal ji hygieně. Její rodiče zuřili. Ale proč? Prymula se zblázní

28.10.2020 11:45

„Nikoho jsem hygieně neudala, nejsem bonzačka. Půjčím si psa od sousedů a fízlové mi můžou políbit prdel. Dneska se zastavím, jo? V práci řádí covid, tak mě poslali domů.“ Tak popisuje novinář Ivan Motýl, jak lidé obcházejí nařízení a zákazy na Ostravsku. Pomůže snad už jen stanné právo, v Čechách se prý covid nebere vážně, i když jde o život. A není sám, kdo má takové zkušenosti.

Chodili spolu. On měl covid, udal ji hygieně. Její rodiče zuřili. Ale proč? Prymula se zblázní
Foto: ostrava.cz
Popisek: Tramvaj

Premiér i končící ministr Roman Prymula si na tiskových konferencích stěžovali a stěžují, že lidé opatření nedodržují. Je otázkou jak a kde. Ale podle externího spolupracovníka CNN Prima News Ivana Motýla jsou pro tato prohlášení jisté důvody a jmenoval celou řádku případů z jeho domovského Ostravska.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

Kupříkladu dnes začal platit zákaz vycházení mezi devátou večerní a pátou ranní. Ale pro venčitele psů platí výjimka. Řešení? „Půjčím si psa od sousedů a fízlové mi můžou políbit prdel,“ prozradil Motýlovi jeden jeho ostravský známý. Není to zdaleka jeho jediná zkušenost. Další jeho známá má přes padesát let a astma. Nicméně covid-19 prodělala jen s teplotami a malátností. A když se vyléčila, hrdě dle Motýla prohlásila: „Nikoho jsem neudala.“ A dodala, že „není bonzačka jako XY“. Dotyčná XY, její kamarádka, prý pro hygieniky vytrasovala všechny své kontakty.

„Když se v rodině jedné z dalších sousedek nakazil syn a ohlásil epidemiologům, že randí s jistou dívkou z okolí, rodiče té slečny zatnuli vztahu tipec. S velkým křikem, o němž si vyprávěla celá poklidná čtvrť na periférii města. Nikoli však ze strachu z infekce, nýbrž kvůli ‚udavačským metodám‘ sousedů,“ popsal novinář, jaké jsou na východě republiky poměry. Přidal i smutný příběh o otci své známé, který měl odpor k rouškám, ještě pár dnů po pozitivním testu bloumal ulicemi bez roušky a šířil infekci, ale nakonec se jeho stav zhoršil, musel do nemocnice a nakonec nemoci podlehl.

Motýl konstatuje, že taková je prostě Ostrava. Koneckonců se v ní konala i demonstrace NE DIKTATUŘE ROUŠEK. Další známý ho lákal na vínko na zahrádku. „Půl hodiny poté mi jiný přítel rezolutně oznámil, že mě čeká u výdejního okénka v parku,“ svěřil se Motýl a jako korunu přidal telefonát od zedníka: „Dneska se zastavím, jo? V práci řádí covid, tak mě poslali domů, mám teď plno času.“

Pro některé lidi je covid mediální bublinou, shledává Motýl a opět ilustruje otázkou, kterou mu položil majitel malého pneuservisu, tedy zda znal osobně někoho, kdo na nemoc zemřel. Odpověděl, že nikoliv, ale kamarádce jeho ženy zemřela s nemocí 90letá matka. „To se jen tak říká, kdo ví, na co ta stará paní umřela. Chtějí nás oblbnout,“ odpověděl prý mechanik, „samozřejmě“ s rouškou pod nosem. Dotyčný mechanik si pak dle novináře přihnul kávy z hrnečku s podobiznou Adolfa Hitlera.

„Nekecám, i tohle je aktuální realita na Ostravsku a ten pneuservis má reálnou adresu. Přijel jsem tam se závadou pravé zadní pneumatiky, ale odjížděl s pocitem, že nějakým vážným defektem teď trpí i nemalá část společnosti,“ říká Motýl. Dodává, že to jediné, co by snad obyvatele Česka zastavilo v porušování zákazů je stanné právo, které vyhlásil v období okupace Reinhard Heydrich.

Ostravsko není samo. I na Liberecku se najdou podobné historky, jak se ParlamentnímListům.cz svěřil jeden praktický lékař, kterému jeden ze sousedů „udal“ vitální babičku s covidem. „Přišel jsem, zazvonil na zvonek, ona byla oblečená. Říkal jsem jí, ať je opatrná, nezatěžuje se a zůstane doma. Jenomže ona odpověděla, že ráno ten virus odešel se stolicí, že jí nic není, že jede pro vnoučata, že kdyby něco, ozve se mi. Dořekla, sedla na kolo a odjela, co jsem mohl dělat, přece ji neudám,“ řekl.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…