Chodím cvičit! Nevypadám snad na to? odhalila Schillerová v časopise Playboy. A nebylo to vše

23.04.2019 11:52

Ministryně Alena Schillerová je známa jako korektní a slušná dáma Babišova kabinetu. A nyní se rozpovídala v časopise Playboy určeném pro převážně mužské publikum. Svěřila se, jak dobíjí energii, své zkušenosti s úřadem i jaké má vztahy s Miroslavem Kalouskem. A kopla si do ODS: „Jenom opoziční politik si může dovolit vyžadovat vyrovnaný rozpočet a zároveň přijít s návrhem zákona, který by státní kasu vyšel na 70 miliard.“

Chodím cvičit! Nevypadám snad na to? odhalila Schillerová v časopise Playboy. A nebylo to vše
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO).

Schillerová hned na začátku odmítla, že by postrádala emoce, když reportér řekl, že na něj tak působí její mediální výstupy. Říká, že se velmi ráda směje a je veskrze pozitivní člověk. „Andrej Babiš říká, že jsem pořád spokojená,“ pravila ministryně. Jako profesionální státní úřednice se prý snaží s každým vyjít, ale i její trpělivost má své meze. „V okamžiku, kdy usoudím, že věcná argumentace nemá smysl, dokážu vystrčit lokty. Není totiž nic horšího, než když necháte lež žít svým životem,“ tvrdí Schillerová.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí

Reportér pak položil otázku, jak ministryně dobíjí energii. „Chodím na taj-či, hodně mě to baví. A už asi půl roku se snažím alespoň dvakrát týdně navštívit posilovnu, mimochodem, po našem rozhovoru jdu cvičit,“ odpověděla. Dalším zdrojem energie je prý její vnuk František. „Vy chodíte do posilovny?“ byl zřejmě překvapen reportér. „Proč ten udivený výraz? To vypadám tak nesportovně?“ vracela mu otázku Schillerová.

Novinář pak spekuloval, jak by asi vypadal rozpočet, kdyby místo ČSSD byla koaličním partnerem ODS. „Určitě by nebyl jiný co do odhadů příjmů a výdajů, asi by se lišily některé parametry,“ pravila ministryně. Ale dodala, že ve Sněmovně není strana, která by veřejně deklarovala, že nechce přidávat na důchody a do veřejného sektoru. Uvedla, že mandatorní výdaje v rozpočtu od roku 2009 dodnes přesahují 50 % HDP. „S tím neudělá nic žádný ministr financí, ať pochází z jakékoli politické formace,“ říká.

Padla i otázka, zda by Česku prospěl většinový volební systém, který by určil jasného vítěze voleb, zodpovědného za chod země. Podle Schillerové ano, ale tento systém u nás nemá tradici. A navíc, i kdyby se našla ústavní většina, dle ministryně by takový krok zastavil Ústavní soud.

Reportér konstatoval, že ministři financí Miroslav Kalousek a Andrej Babiš zastínili premiéry Nečase a Sobotku. Na to Schillerová prohlásila, že je naprosto smířená s tím, že toto se jí nepodaří. „Je pravda, že pánové Kalousek s Babišem jsou silné osobnosti, kterým nelze konkurovat jen z titulu funkce, i když se jedná o funkci premiéra,“ dodala. Reportér se v souvislosti se známým kritikem Babiše Kalouskem ptal, jak s ním vychází Babišova minsitryně financí. Schillerová doplnila, že kritika vlády je práce opozičního politika. „Byla jsem s ním v debatě na TV Prima, myslím, že se jednalo oboustranně o velmi korektní komunikaci. Bavíme se spolu ve Sněmovně i mezi čtyřma očima, chová se ke mně jako k dámě velmi slušně, snad i s respektem. Nicméně, zrovna včera podpořil ve Sněmovně levicové téma jen proto, aby se vymezil proti Ministerstvu financí,“ zhodnotila Kalouskovo vystupování.

Opoziční „estrády“ před kamerami jsou podle ní až kýčovité. Jako příklad uvedla novelu zákona, podle níž by byla snížena DPH u vodného a stočného. „Zdravý rozum mi velí věřit, že se jedná o novelu, která je prospěšná voličům pravicovým, levicovým, křesťanům, ateistům, navíc Ministerstvo financí je garantem toho, že se výsledek zákona promítne do konečné ceny. Mimochodem, za kubík vody platíme víc než v Izraeli. Piráti to ale vidí jinak, takže zákon je ‚díky‘ jejich obstrukcím neustále v prvním čtení,“ říká ministryně. A dodává, že prý došlo i na takové trapnosti, že jeden z opozičních poslanců navrhl, aby bylo v prosinci přerušeno projednávání do té doby, než přestane sněžit.

Reportér zmínil také výtky Václava Klause staršího na vrub ODS, že nešla do koalice s hnutím ANO. Schillerová pravila, že Klause považuje za muže konzistentích názorů, který je dokáže prakticky vždycky doložit argumenty. Ale ODS podle ní využívá výhod opozičních lavic. „Jenom opoziční politik si totiž může dovolit vyžadovat vyrovnaný rozpočet a zároveň přijít s návrhem zákona, který by státní kasu vyšel na 70 miliard,“ dodala na adresu druhé nejsilnější strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…