Chodorkovskij: Putin by měl být zatčen jako válečný zločinec

02.02.2015 15:51

Ruský opozičník Michail Chodorkovskij v závěru minulého týdne na svém webu zveřejnil text, v němž mimo jiné navrhuje jinou formu sankcí a vysvětluje, proč vlastně vznikl konflikt na východní Ukrajině, který označuje jako bratrovražednou válku. Překlad textu zveřejnil server Echo 24.

Chodorkovskij: Putin by měl být zatčen jako válečný zločinec
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

Podle Chodorkovského se Rusko řítí do izolace. Za příčiny nejnovějšího vyhrocení situace považuje mimo jiné nedávnou střelbu zřejmě ze strany proruských separatistů na Mariupol, která si vyžádala řadu obětí.

Opoziční předák si sám odpovídá na otázku, proč k zdánlivě nesmyslnému ostřelování Mariupolu, který je zatím pod kontrolou ukrajinských vládních sil, vůbec došlo. Podle jeho názoru jde o úmyslnou provokaci ze strany státních činitelů začít utvářet „situaci“ pro jarní období. A co má být cílem? „Aby Putinovi nevadilo obsazení Mariupolu a Chersonu,“ domnívá se Chodorkovskij.

Ruský prezident a další by měli být zatčeni jako pachatelé válečných zločinů

Podle Chodorkovského by každý člen ruské vlády, poslanec, státník, včetně ruského prezidenta, měl být zatčen jako pachatel nebo spolupachatel válečných zločinů – za dodávky výzbroje, munice, za poskytování placených „dobrovolníků“ do bojů. „Za drancování majetku obyvatelů Krymu, za zabavení majetku druhých s pistolí v ruce, bez žádné kompenzace,“ domnívá se Chodorkovskij.

Opřel se také do zastánců izolace Ruska. Nesouhlasí s jejich názory, že je Rusku ku prospěchu, když nahradí západní potraviny těmi ruskými. Nebo že Soči a Krym jsou lepší prázdninové destinace než Turecko nebo Egypt. „Služby poskytované v Soči a na Krymu se nedají srovnat s těmi v Turecku a Egyptě, zboží se zdražuje – to naše úplně stejně jako to importované,“ míní opozičník.

Pokud chtěli zvednout důchody Rusům na Ukrajině...

Příčiny války na východní Ukrajině podle Chodorkovského nemají nic společného s rusky mluvící populací na východní Ukrajině, ani s nějakými domnělými základnami NATO. „Pokud opravdu chtěli zvednout důchody našich lidí na Krymu, mohli jim vyplatit příplatky, zatímco by veškeré otázky o postavení ruského jazyka mohly být vyřešeny v rámci smysluplných, politických vyjednávání,“ domnívá se.

Nesouhlasí ani s tím, že by NATO chtělo na Ukrajině vybudovat své základny. „Vzhledem k jadernému arzenálu, jakým Rusko disponuje, je pravděpodobnost agrese z jejich strany naprosto nulová. Toto chápe snad každý, asi výjimkou těch, kteří nejsou dostatečně chytří na to, aby tomu porozuměli,“ tvrdí Chodorkovskij.

Za válkou na Ukrajině jsou peníze

Příčiny války na východní Ukrajině vidí v penězích. „Když začaly klesat Putinovy preference kvůli stále častějším korupčním skandálům, když Majdan ukázal, že zlodějské vlády mohou být sesazeny, začali místo boje s korupcí přesměrovávat společenskou pozornost jinam, zatímco ještě výrazněji pokračovali ve vysávání veřejných fondů,“ uvedl.

Iniciátoři války se podle jeho názoru přepočítali. Poukazuje na to, že v současné chvíli bylo zabito asi tři sta ruských občanů a tři až pět tisíc Ukrajinců. „Ukažte mi jedinou zemi, kde rusky mluvící populace, kterou „chráníme“, utrpěla takové ztráty,“ upozorňuje s tím, že toto zabíjení a ničení se děje jen kvůli nezákonnému zisku pro malou skupinu lidí upínajících se k ruskému prezidentovi a jeho systému.

Z ukrajinského dobrodružství profituje asi 150 tisíc lidí

Sankce by podle Chodorkovského měly zasáhnout všechny, jejichž zájmy nebo za jejichž tichého přihlížení začala válka na Ukrajině, kterou označuje jako bratrovražednou. Zmiňuje, že všichni z nich, s několika výjimkami, jsou vládními úředníky, státními zaměstnanci, jejich přáteli nebo partnery, veřejnými činiteli, kteří vlastní majetek v řádech několika milionů. „Mluvíme o asi 100 až 150 tisících prospěchářích, kteří profitují ze zvráceného ukrajinského dobrodružství, mluvíme o těch, kteří jsou připravení podporovat mezinárodní loupení v zájmu zachování příležitosti napěchovat si své kapsy penězi z ruského rozpočtu v zájmu udržení si svých privilegií,“ podotkl s tím, že z těchto důvodů nesouhlasí s necílenými sankcemi a z tohoto důvodu odmítá označení „sankce proti Rusku“.

Celý článek v českém znění najdete zde


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…