Chodorkovskij: Putin padne, až prázdná lednička porazí televizi. Až se Rusové budou mít zle

27.11.2018 10:35

Bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij poskytl velký rozhovor serveru iHNED.cz. Hovořil nejen o ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi, ale i o českém prezidentovi Miloši Zemanovi.

Chodorkovskij: Putin padne, až prázdná lednička porazí televizi. Až se Rusové budou mít zle
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

Chodorkovskij, jenž byl v Rusku odsouzen za krácení daní vyplácených ropnou společností Jukos, strávil deset let ve vězení. Jak píše server iHNED.cz, jedním z důvodů věznění však byla také jeho neochota vzdát se politických ambicí. 

V rozhovoru pro HN oligarcha hovořil například o tom, že v Česku je silná proputinovská lobby, jež si zachovala své pozice v některých vládních institucích. „Havlovská tradice obrany občanských práv zde nebyla přerušena. Je ale bohužel zjevné, že v poslední době, pokud jde o vnímání současného kremelského režimu, v Česku nepanuje jednoduchá situace. Je to vidět zejména v porovnání postojů všech středoevropských zemí,“ zmínil Chodorkovskij.

Původní text ZDE

I když se příliš nechtěl vyjadřovat k české hlavě státu Miloši Zemanovi, zkonstatoval jen to, že jeho názory se mu zdají poněkud exotické. Zmínil rovněž, na co klade důraz při setkáních se západními politiky. „Odnaučte se říkat, že Rusko udělalo to či ono a to či ono je či není v ruském zájmu. K tomu dodávám, že existuje Rusko, které má své zájmy, o nichž moc nevíte, ale existuje Kreml, jehož zájmy znáte. Proto nelze spojovat zájmy Kremlu se zájmy Ruska jako takového,“ říká Chodorkovskij. 

A jaký je jeho recept na boj s propagandou, s níž se setkává? „Podle mě současnou vládnoucí politickou stranu, které v Rusku říkáme televizní strana, protože ovládá všechna tato média, porazí jen takzvaná strana chladničky. Tím mám na mysli, že k vítězství demokratické opozice přispěje, pokud se lidé přestanou mít dobře a takzvaná strana televize jim přestane dávat dost peněz,“ řekl Chodorkovskij s tím, že to se prokázalo v okamžiku, kdy se spustila důchodová reforma, jež vzala lidem peníze. 

„Systém, který Putin v Rusku vytvořil a který bývá nazýván vertikálou moci, není třeba přeceňovat. Problém autoritářských režimů zaměřených na jednu osobu tkví v tom, že nemohou kontrolovat a ovládat velké množství lidí a jejich skupin. I když se tyto režimy snaží vytvořit dojem, že ony o všem v zemi rozhodují, ve skutečnosti na nich závisí velmi málo činností. Pokud by Putin zítra odešel, nastane pro elitu vážný problém,“ vnímá také Chodorkovskij. Dodal, že šance, že by jiný arbitr dokázal mezi všemi těmito lidmi udržet podobné vyrovnané síly jako Putin, jsou prakticky nulové.

„Nevidím velký problém v tom, co by se dělo s Ruskem, kdyby Putin přestal vládnout. V čem ale vidím problém, je to, že tak obrovská země, jakou Rusko je, se z pohledu vývoje zbytku světa za posledních dvacet let nikam nepohnula. Stojí na jednom místě,“ uzavřel Chodorkovskij, jenž věří, že on sám se bude moci jednou do Ruska vrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…