Chodorkovskij: Putin vyvolává konfrontaci se Západem, aby odvedl pozornost od zkorumpovaného systému

18.06.2015 11:57

Konfrontace, kterou se západními zeměmi vyvolává ruský prezident Vladimir Putin, je pouze umělá. Jejím cílem je chránit ruskou vládnoucí elitu a odvracet pozornost od zkorumpovaného systému. V rozhovoru s analytickým pracovištěm Atlantic Council to řekl bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij, jehož poslal soud v roce 2005 na devět let do vězení za daňové úniky. Putin mu v roce 2013 udělil milost.

Chodorkovskij: Putin vyvolává konfrontaci se Západem, aby odvedl pozornost od zkorumpovaného systému
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

„Současná konfrontace se Západem je zcela umělá. Ochlazení vztahů inspirovali ti členové ruské elity, kteří se chtějí udržet u moci. Nutně potřebují nepřítele, který odvede pozornost národa od korupce a neschopnosti panující ve vedení,“ sdělil kdysi nejbohatší muž Ruska.

Chodorkovskému v minulosti patřil ropný gigant Jukos, který produkoval více ropy než například Katar. Chodorkovskij coby jeden z největších kritiků Vladimira Putina teď žije ve Švýcarsku.

Až skončí Putin, mělo by Rusko vstoupit do NATO a EU

Podle Chodorkovského nelze zahájit nové sbližování mezi Ruskem a Západem, dokud bude Putin u moci. „V Rusku byl vybudován takový systém, který umožňuje náhlé zrušení jakéhokoli rozhodnutí z rozmaru jediné osoby, která nad sebou nemá žádný vnitřní kontrolní mechanismus,“ domnívá se Chodorkovskij.

K dotazu, zda zamýšlí ucházet se o funkci ruského prezidenta, sdělil: „Nechci se zbytečně vyjadřovat k otázkám, které teď nemají žádný praktický význam.“

Podle něj se ale „dříve nebo později“ ruský mocenský systém změní a Západ by měl být připraven pomoci Rusku rychle se zapojit do globálního systému. Mělo by to být prostřednictvím přijetí Ruska do Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO).

USA by neměly na Ukrajinu posílat zbraně

Vztah Západu vůči Moskvě ochladl kvůli tomu, že Rusko začalo podporovat proruské separatisty na Ukrajině. Chodorkovskij se domnívá, že by Spojené státy neměly na Ukrajinu posílat zbraně. Mnoho Rusů podle něj považuje ukrajinský konflikt za konflikt mezi Ruskem a Spojenými státy.

„Jestliže začnou na Ukrajinu proudit zbraně, bude se situace i nadále vyvíjet tímto směrem. Nabízí se otázka, zda jsou USA připraveny vstoupit do konfliktu a zvítězit v něm, protože jestli ne, bude se to interpretovat jako porážka Ameriky,“ řekl Chodorkovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…