Chorvatské moře nám pořádně zdraží. Takhle s vaší dovolenou zamává euro

12.07.2020 12:48

Pokud se chystáte na dovolenou do jedné z nejoblíbenějších destinací českých turistů – do Chorvatska – je letos nejvyšší čas, píše ekonom Lukáš Kovanda v komentáři pro ParlamentníListy.cz. V Chorvatsku se totiž může v budoucnu kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit pobyt, až o desítky procent. Chorvatsko v pátek dosáhlo klíčového milníku na své cestě za eurem, stejně jako Bulharsko.

Chorvatské moře nám pořádně zdraží. Takhle s vaší dovolenou zamává euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Obě země byly přijaty do „předpokoje eura“, jejich národní měny nyní tedy budou minimálně po dobu dvou let podléhat režimu směnného kursu ERM 2. „To znamená, že jak chorvatská kuna, tak bulharský lev se budou pohybovat ve stanoveném pásmu vůči euru a vlády obou zemí nemohou přistoupit k jejich devalvaci,“ vysvětluje ekonom Kovanda.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

V praxi to znamená jedno – obě měny mohou nyní citelně zpevňovat vůči české koruně, což by třeba již příští rok mohlo tuzemským turistům rapidně zdražit dovolenou v těchto vyhledávaných zájezdových destinacích.

„Je to tedy o důvod více zejména Chorvatsko letos navštívit. Kvůli koronavirové krizi jsou ceny ubytování i o desítky procent levnější, zatímco příští rok může už být ještě citelně dráže než před úderem koronaviru. Bulharský lev je na euro již nyní takzvaně zavěšený, tedy v jeho případě je prostor pro posílení vůči koruně menší,“ dodává Kovanda.

Například Slovensko před svým přijetím eura v lednu 2009 setrvalo v „předpokoji eura“ více než tři roky, vstoupilo do něj v listopadu 2005. Za tu dobu slovenská koruna vůči euru posílila o více než dvacet procent, vůči koruně o více než patnáct procent. K posílení došlo kvůli očekávání přijetí eura, ať už přímou či nepřímou cestou, tedy kvůli provádění nutných reforem.

Pokud by k podobnému efektu došlo také v Chorvatsku, kuna bude podle ekonoma v příštích třech letech vůči euru citelně posilovat. „To ovšem pro české turisty znamená zdražování, neboť kuna by v takovém případě výrazně posilovala i vůči české koruně,“ zdůrazňuje.

Navíc, až se v Chorvatsku a v Bulharsku začne eurem platit, třeba v roce 2023, dojde k dalšímu zdražení. „Obchodníci využijí situace a zdraží. Zdražily by hotely, restaurace a další služby či zboží, které turisty zajímají,“ uzavírá Kovanda svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …