Chorvatské volby podle odhadu skončily remízou

08.11.2015 20:14

V dnešních parlamentních volbách v Chorvatsku, prvních od vstupu země do Evropské unie před dvěma lety, získalo opoziční Chorvatské demokratické společenství (HDZ) i vládní Sociálnědemokratická strana (SDP) shodně po 56 křeslech ve 151členné sněmovně. Vyplývá to z průzkumu, odvysílaného státní televizí po uzavření volebních místností. O zbývající mandáty se podělí dalších pět uskupení.

Chorvatské volby podle odhadu skončily remízou
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Na třetí příčce s 18 mandáty podle odhadu skončilo uskupení Most, které by mohlo sehrát klíčovou roli při vytváření koaliční vlády. O zbývající mandáty se podělí další čtyři uskupení.

I předvolební průzkumy naznačovaly velice těsný výsledek. Předběžné výsledky se čekají okolo 22:00 SEČ.

Uskupení, kterému se podaří vytvořit vládní koalici, se bude muset vypořádat s chřadnoucí ekonomikou a náporem uprchlíků, kteří přes balkánskou zemi míří do západní Evropy.

Chorvatsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie, státní dluh činí 90 procent ročního výkonu ekonomiky, míra nezaměstnanosti byla v září 16,2 procenta a mezi mladými dokonce 43,1 procenta.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …