Chováme se jako barbaři, posteskl si ekonom Sedláček

15.09.2015 19:48

Ekonom Tomáš Sedláček si vzpomněl na časopis Charlie Hebdo a po vzoru hesla, které se šířilo nejen po sociálních sítích v lednu tohoto roku, teď na sociální síti Facebook napsal: JE SUIS BĚŽENEC. A vysvětlil, proč tak činí. Měli bychom si prý uvědomit, že všichni jsme jen hosty na této planetě.

Chováme se jako barbaři, posteskl si ekonom Sedláček
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Uprchlická krize nastavuje Evropě zrcadlo. Nejde totiž o problém, který by se dal vyřešit jen tím, že někam pošleme peníze, jak se stalo v případech krize řecké a ukrajinské. Běženci kupříkladu ze Sýrie nám klepou na dveře.  

Jaké vlastně jsou ty naše hodnoty?

„Žádají nás nikoliv o peníze, ale o přijetí. Bližní je najednou příliš blízko, je v branách. A my se bojíme nájezdu barbarů, a přitom se sami občas chováme jako „barbaři s lidskou tváří“. Ty pohledy na nádraží a vlaky plné zbídačených lidí, kteří nás jakýmsi tichým způsobem − bez mluvčího − žádají o pomoc, nás znepokojují také, a zejména proto, že nám to obrazově připomíná holocaust, nejhorší událost evropských dějin. Židé byli také prezentováni jako jiní, jako hrozba naší kultuře a něco, co nás může nakazit, pokazit, zničit, dovést k úpadku. Přitom úpadek je čistě náš,“ upozorňuje Sedláček.

Jednou z našich hodnot je přece pomoc bližnímu, jenže to teď odmítáme ve jménu ochrany jiných hodnot. A jakých, např. „švejkování“? Zaslouží si takové naše chování vůbec ochranu, ptá se ekonom. Anebo máme chránit myšlení a postoje, jaké zastávali Hus, T. G. Masaryk či Havel, kteří by s velkou pravděpodobností chtěli pomoci trpícím?

Podle Sedláčka by si všichni lidé měli uvědomit, že jsme tu jen na relativně krátký čas, jsme hosty na této planetě, než přijdou další generace. V tomto smyslu jsme všichni jen běženci, kteří by se měli držet svých hodnot a pomoci těm, jež to potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…