Chovancovo ministerstvo bude dohlížet na systém čipových občanských průkazů

31.07.2017 18:35

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal návrh nového zákona o elektronické identifikaci, který zakotví pravidla například pro používání občanských průkazů s čipem podle evropských směrnic. O Zemanově podpisu normy i doprovodné předlohy informoval Hrad. Na fungování systému bude podle zákona dohlížet Ministerstvo vnitra, které bude udělovat akreditace poskytovatelům těchto služeb, doplňuje ČTK.

Chovancovo ministerstvo bude dohlížet na systém čipových občanských průkazů
Foto: mvcr.cz
Popisek: Vzor občanského průkazu

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez nutnosti návštěvy úřadu. Měly by být podle představ Ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis. Identifikace člověka bude nezbytná i pro ryze informační služby, například pro žádost o výpis z informačních systémů veřejné správy. Předloha o postupném plošném zavedení občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem už byla přijata.

Díky elektronické identifikaci bude možné doklady použít napříč státy EU, což umožní evropská směrnice, kterou musejí do svých zákonů zakomponovat všechny členské státy. Výhodou využívání elektronické identifikace je podle Ministerstva vnitra úspora času a peněz, dostupnost nebo rychlost.

Doprovodnou novelou například dostane Státní ústav pro kontrolu léčiv právo vstupovat do základních registrů, vznikne také národní koordinační centrum pro elektronické zdravotnictví a veřejný katalog služeb veřejné správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…