Chovancův úřad: Domobrany nejsou aktivní. DSSS taky ne, navíc se hádá s Bartošem. Na vzestupu je levicový extremismus

16.08.2017 9:15

Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra připravil souhrnnou situační zprávu o stavu extremistické scény ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Chovancův úřad: Domobrany nejsou aktivní. DSSS taky ne, navíc se hádá s Bartošem. Na vzestupu je levicový extremismus
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolal Adam B. Bartoš.

Ministerstvo ve svém materiálu uvádí, že ve srovnání s rokem 2016 bylo od dubna do června roku 2016 zaznamenáno poměrně mnoho aktivit organizovaných nebo s účastí politicky motivovaných extremistů. „Jednalo se celkem o 145 akcí, z čehož pouze 37 bylo spojeno s pravicově extremistickým spektrem a celkem 108 s levicově extremistickými skupinami,“ zmiňuje zpráva s tím, že vloni v témže období bylo jen 91 akcí. 

Zprávu najdete ZDE.

Dále informuje o tom, že pravicově extremistická scéna zůstává nadále fragmentovaná na marginální politické strany, v levicovém spektru je naopak možné spatřovat dynamický vývoj. 

Studie se například zaměřila na spolupráci mezi DSSS a Národní demokracií Adama B. Bartoše, kde podle ní přetrvávají silné osobní animozity znemožňující spolupráci obou subjektů. „Národní demokracie se nadále zaměřovala na organizování akcí, které měly za cíl vyvolat zájem médií a veřejnosti. Strana se tak úmyslně a uměle snaží vzbuzovat dojem silného a vlivného subjektu,“ dodává studie a poukazuje na vstřícnost Národní demokracie vůči osobám, které byly v minulosti spojené s neonacistickým hnutím.

V souvislosti s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti pak studie konstatuje, že její činnost byla spíše utlumená. „Jedinou výraznější akcí byla prvomájová demonstrace v Brně, které se zúčastnilo zhruba 150 osob a během které došlo k potyčkám s odpůrci shromáždění z řad veřejnosti a aktivistů,“ zmínila. 

Oproti tomu je k vidění částečná mobilizace levicově extremistické scény. „Celá levicově extremistická scéna se dlouhodobě potýká s vyčpělostí témat a s nezájmem širší veřejnosti. Snaží se proto nacházet nové způsoby mobilizace,“ píše se ve studii. 

Řeč byla také o domobranách, kdy lze ve sledovaném období spatřovat aktivity pouze dvou zapsaných spolků – Národní domobrany a Československých vojáků v záloze za mír. Národní domobrana na internetu prezentovala podle studie činnost několika desítek skupin. „Reálně však bylo aktivních jen několik ojedinělých buněk ve Středočeském, Moravskoslezském, Ústeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji a v Praze. Sami představitelé Národní domobrany si byli vědomi faktu, že řada poboček působí jen virtuálně,“ zmiňuje studie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …