Chovancův úřad je na roztrhání. Musí prý zvládnout i volby

06.01.2017 19:01

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám funguje teprve pár dní, ale jeho stávající šéfka Eva Romancovová má plné ruce práce. Zahraniční agentuře Reuters, Českému rozhlasu i dalším médiím vysvětlovala, že rozhodně nechce zavádět v České republice cenzuru. O totéž se pokusila i ve vyjádření pro server ihned.cz.

Chovancův úřad je na roztrhání. Musí prý zvládnout i volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

„Smyslem je upozorňovat veřejnost na to, kde se objevují informace, které se nezakládají na pravdě a ohrožují vnitřní bezpečnost státu. Nebo mohou mít vliv na veřejný pořádek, případně na věrohodnost ústavních institucí,“ vysvětluje Romancovová, šéfka úřadu spadajícího pod Ministerstvo vnitra v čele s ministrem Milanem Chovancem (ČSSD) .

Dáma se snaží čelit nařčením prezidenta Miloše Zemana či šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že nepotřebujeme žádné cenzory či jinou myšlenkovou policii. Babiš je přesvědčen, že lidé mají svého rozumu dost na to, aby se dokázali v oceánu informací orientovat. Romancovová uznává, že lidé mají svůj rozum, ale to nic nemění na tom, že mnozí lidé dezinformačním kampaním opravdu věří. Rusové totiž pracují sofistikovaně. Jsou si prý vědomi toho, že lidé na Západě nevnímají Rusko jako ráj a ani se je nesnaží o něčem podobném přesvědčit. Místo toho prý Rusové lidem na Západě připomínají, jaké problémy je čekají, jak zle na tom jsou a varují je, že bude ještě hůř. Rusové lidem říkají: Vy i my máme problémy, jenže my je zvládneme.

Celý článek naleznete zde

Jedním z klíčových úkolů bude velmi pravděpodobně i zajištění regulérních voleb. „Volby jsou pilířem demokratické společnosti, a pokud by byla snaha ovlivnit je, budeme dezinformace rozkrývat a ukazovat na ně. A dál je to na lidech – jsou moudří a určitě si s tím poradí. Ale abychom někde vypínali internet nebo něco cenzurovali, to nejde a dělat to nemůžeme,“ vysvětluje Chovanec.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…