Chovanec: Česká republika může Itálii pomoci se zavedením detencí

07.07.2017 17:03

Česká republika je připravena pomoci Itálii se zavedením konceptu detencí, které v ČR fungují. Kromě již nabídnuté pomoci ve formě vyslání policistů můžeme nabídnout i experty, kteří mají s konceptem zkušenosti, řekl dnes ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Chovanec v dříve zveřejněném dopise svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu mimo jiné uvedl, že může do země vyslat policisty, a že vládě navrhne uvolnit téměř 21 milionů korun na řešení přílivu uprchlíků z Libye. Přerozdělování uprchlíků podle kvót ministr dále odmítá.

Chovanec: Česká republika může Itálii pomoci se zavedením detencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Evropa musí mít zájem na tom vědět, kdo se na jejím území pohybuje. Jak už jsem několikrát zdůraznil, tyto osoby je třeba důsledně prověřovat. Osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu, je potřeba omezit na svobodě, umístit je do detenčních zařízení a efektivně navracet zpět do zemí původu,“ řekl Chovanec.

Většina příchozích jsou podle ministra ekonomickými migranty bez nároku na mezinárodní ochranu, mění se prý i jejich skladba. „Podle statistik do Itálie proudí lidé například z Nigérie, Guineje, Bangladéše,“ dodal Chovanec.

V dopise, který ministerstvo zveřejnilo ve čtvrtek, Chovanec uvedl, že navrhne české vládě uvolnit až 800.000 eur (v přepočtu zhruba 20,9 milionu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících z Libye do EU. Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost „početný kontingent policistů“, kteří by pomohli s vracením uprchlíků z Itálie.

Italský ministr vnitra Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii. Itálie je momentálně hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se jich většina snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Evropská komise v úterý představila řadu opatření, jak Itálii v migrační krizi ulevit. Mezi návrhy je podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 milionů eur (přes 1,2 miliardy Kč) či vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 milionů eur (asi 945 milionů Kč).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…