Chovanec, Herman... Časopis pátral v minulosti Sobotkových budoucích ministrů

13.01.2014 11:24

Prezident Miloš Zeman dal ve svém pátečním vystoupení najevo ne úplnou spokojenost se všemi ministerskými kandidáty, které do vlády navrhuje šéf sociální demokracie a budoucí premiér Bohuslav Sobotka. Podle analýzy časopisu Týden byl prezident mírnější, než by si vznikající kabinet zasloužil. Určité riziko prý představují především někteří z nominantů.

Chovanec, Herman... Časopis pátral v minulosti Sobotkových budoucích ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, místopředseda ČSSD

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Někteří adepti na post ministra si s sebou nesou podle Týdne z minulosti zátěž z podnikání, zaměstnání nebo politiky. Potenciální riziko prý představuje osm ministrů z celkových sedmnácti. Dva Sobotkovi lidé už prý prokázali, že neumí čelit porušování pravidel.

Časopis zmiňuje pravděpodobné ministry školství a vnitra Marcela Chládka a Milana Chovance (oba ČSSD). Oběma mužům se prý přímo pod nosem čachrovalo s penězi z evropských fondů, aniž by tomu zabránili.

Chládek navíc patřil k předním spolupracovníkům exhejtmana Davida Ratha ve středočeské krajské radě. "Chodil za ním třeba několikrát denně. K Rathovi měl blíže, tak u něho některé věci prosadil, ale nikomu z radních neškodil," uvedl pro Týden bývalý hejtmanův náměstek Zdeněk Seidl (ČSSD).

Dotace se prý Chovanec ovlivnit nepokoušel

Aktivity Milana Chovance v případě evropských peněz si dokonce všimla policie. Figuroval v kauze manipulací s projekty Regionálního operačního programu Jihozápad. Policejní odposlechy prý zachytily, jak se ještě jako náměstek hejtmana snažil ovlivnit dotace, když získával neveřejné informace o hodnocení projektů. Chovanec pochybení ale odmítl. "Jsem placen Plzeňským krajem za to, že hájím jeho zájmy. To ovšem neznamená, že jsme tlačili na zvýhodňování projektů," reagoval.

Nejnápadnějším "výtečníkem" má být další sociální demokrat Jan Mládek, jehož nepřímo zmínil i prezident Miloš Zeman. Ten připomněl příhodu, která spadá do Zemanovy premiérské éry. Národní bezpečnostní úřad odmítl Mládkovi v roce 2001 udělit osvědčení, údajně kvůli vazbám na ruské podnikatele.

"Přičteme-li Mládkovu několikrát projevenou náklonnost k ČSOB, jde bez pochyb o nejrizikovějšího člena ČSSD v Sobotkově týmu. Zda je to dostatečná cena za to, že ve vládě usedne alespoň jeden makroekonom, musí zvážit premiér," konstatuje časopis.

Hermanovy vazby na íránskou organizaci vzbuzují pochybnosti

Pochybnosti vzbuzuje podle Týdne i nominace lidovce Daniela Hermana, bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů a někdejšího mluvčího České biskupské konference, na post ministra kultury. Ačkoli si kulturní obec jeho nominaci spíše pochvaluje, riziko mohou prý představovat jeho vazby na Lidové mudžahedíny, íránskou organizaci s teroristickou minulostí.

Herman serveru Česká pozice přiznal, že se na jejich pozvání několikrát účastnil konference ve Francii. Výhrady má také prezident Zeman, Herman se prý už jednou ve vedoucí pozici neosvědčil. Na mysli měl nejspíš právě Hermanovo odvolání z ÚSTRu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …