Chovanec: Muslimy u nás máme zmapované dobře. Po útocích v Paříži jsme nezaznamenali žádnou radikalizaci. Ale...

21.11.2015 11:10

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je Česko desátou nejbezpečnější zemí na světě. „A zatím máme poměrně slušné zázemí, co se bezpečnosti týče,“ uvedl pro deník Právo ministr v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži.

Chovanec: Muslimy u nás máme zmapované dobře. Po útocích v Paříži jsme nezaznamenali žádnou radikalizaci. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Muslimové podle Chovance u nás v Česku nejsou problémem, migrační vlna to však může změnit. „Muslimskou komunitu máme po bezpečnostní stránce zmapovanou velice dobře a zprávy z našich bezpečnostních složek za poslední dny, i po útocích v Paříži, nezaznamenaly žádnou radikalizaci, žádné schvalování toho, co se tam stalo, spíše naopak. Čili dnešní muslimská komunita v ČR nepředstavuje problém, ale obávám se, že to může výrazně změnit migrační vlna. Zatím není důvod se obávat,“ podotkl doslova Chovanec.

České a francouzské podmínky integrace muslimů jsou podle Chovance nesrovnatelné, počet muslimů ve Francii je v řádech milionů, v Itálii a v Německu totéž.

„Migrační vlna a útoky ve Francii spolu přímou souvislost z mého pohledu nemají,“ zkonstatoval však Chovanec. Vzápětí dodal, že uprchlická vlna s sebou však může přinést vedlejší efekt – teroristům pomůže splynout s davem. „Migrační vlna není prioritně hnaná terorismem, je to opravdu útěk lidí zčásti před válkou, zčásti kvůli hledání nového domova. Část uprchlíků tvoří samozřejmě ekonomičtí migranti,“ dodal Chovanec.

Podle jeho slov v ČR nyní migranti nejsou. „V našich detenčních zařízeních je, pokud vím, dnes 159 lidí,“ doplnil. Rozhodně tak není pro uzavření hranic Česka, po kterém volají někteří politici. „To by nás ekonomicky zlikvidovalo. Mohlo by to znamenat odchod investorů, ztrátu pracovních míst,“ dodal. „My musíme tlačit především na to, aby se chránily hranice Schengenu. Evropa nemá šanci přijmout všechny migranty světa, spasit všechny lidi pod hranicí chudoby. Je třeba si to přiznat,“ sdělil Chovanec.

V závěru se také vyjádřil k vystoupení prezidenta Zemana u příležitosti výročí 17. listopadu 1989 na Albertově. Mnozí politici hlavu státu zkritizovali za to, že vystoupila na akci hnutí Blok proti islámu předsedy Martina Konvičky. „Já osobně bych tam s panem Konvičkou nestál. Pan prezident je bezesporu osobnost, která nemá zapotřebí takto legitimizovat obskurní politické pseudofigury. Před těmi 26 lety jsem byl student, prožíval jsem to velmi hekticky. Sedmnáctý listopad je svátek studentů, a myslím si, že je škoda, že organizátoři demonstrace nepustili studenty k pamětní desce. Tam policie neměla být tolik přísná, mohla tam pár studentů pustit,“ uzavřel s tím, že k porušení zákona nedošlo, policie však podle jeho názoru mohla být vstřícnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…